Θα παρουσιαστούν έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων δουλεμένα με λάδι σε καμβά και λαδοπαστέλ.

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Στέλιος Λυδάκης στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου:

Η ζωγράφος Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου συνεχίζει και στην έκθεση της αυτή να εμπνέεται τα θέματα των πινάκων της από τα επιμορφωτικά της ταξίδια. Η παρούσα έκθεσή της αντλεί από την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη και τη Μεγάλη Ελλάδα, δυο από τους σημαντικότερους πόλους του Ελληνισμού. Γιατί, μπορεί ν αλλάζουν οι ιστορικές νευματικές, και γενικότερα, οι πολιτιστικές συνθήκες, αλλά το genius loci που τις διαμόρφωσε παραμένει ζωντανό και αισθητό. Μνημεία κάθε λογής τεκμηριώνουν τον μεγάλο πολιτισμό, που για αιώνες άνθησε στις περιοχές αυτές.

Η ζωγράφος, στη συνάντησή της με αυτόν το θαυμαστό κόσμο, σχετίζεται αισθηματικά και αισθητικά μαζί του και το αποτέλεσμα αυτής της ενδόμυχης, συναισθηματικής σχέσης, αποτυπώνεται στους πίνακες της με τρόπο άμεσο και δυναμικό. Χωρίς να επιμένει στις λεπτομέρειες, με το αδρό χρώμα να εκφράζει το αίσθημα και την συγκίνηση που της δημιουργούν τα μνημεία που βλέπει, δημιουργεί εικόνες φορτισμένες από τη μαγεία των ερειπίων και την πατίνα του χρόνου. Το φως αποκτά υλική υπόσταση, καθώς μεταβαλλόμενο σε χρώμα, σχετίζεται άμεσα με την τονικότητα του περιβάλλοντος η οποία είναι δυναμική και άμεση. Έτσι εξηγείται η εξπρεσιονιστική διάθεση που κυριαρχεί, που κάνει το χρώμα να είναι ο βασικός παράγων έκφρασης στους πίνακες της ζωγράφου.. Αποτυπώνει άμεσα την συγκίνηση του προσωπικού βιώματος, χωρίς προσχέδια, αφού αυτή η συγκίνηση αρκεί με τον δυναμισμό που την χαρακτηρίζει, για να διαμορφωθεί μια εικόνα, που συγκινεί περισσότερο ίσως από το πρότυπο που την ενέπνευσε.

Κόκκινο της Πομπηίας, λάδι σε μουσαμά, 60 X 80 cm

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας της τέχνης από την ιστορικό κυρία Έλλη Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου. Τελείωσε διακόσμηση εσωτερικού χώρου στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε) (1973-1975). Άρχισε ζωγραφική με δάσκαλο, τον Θεόδωρο Δρόσο (1980-1983). Συνέχισε για άλλα έξι χρόνια κοντά στο ζωγράφο Θανάση Στεφόπουλο (1986-1992).

Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο μουσείο της πόλεως των Αθηνών, στο ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, στην Πινακοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου, στην Πινακοθήκη Ψυχικού, στη συλλογή Καγκελάρη, στη συλλογή Γκαρίπη και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές και θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Παρίσι. Eίναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στην Κεφαλονιά.


Φωτογραφία θέματος: Κεράτιος, λάδι σε μουσαμά, 70 X 110 cm