Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» οργανώνουν παρουσίαση του πρώτου τεύχους της πρόσφατης μουσικολογικής περιοδικής έκδοσης Ανατολής το Περιήχημα.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 18:30-20:30, με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό της διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» κ. Στεφανίας Μεράκου και παρουσίαση του περιοδικού από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, αν. καθηγητή κ. Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη και τον ομότιμο καθηγητή κ. Γρηγόριο Θ. Στάθη. Θα ακολουθήσει ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ από τον χορό ψαλτών «Ιλισιώτες Ψάλτες», με χοράρχη τον κ. Γρηγόριο Αναστασίου.

Έχει παρέλθει ένας περίπου αιώνας από τότε που εξεδίδετο και εκυκλοφορείτο στην Αθήνα ειδική περιοδική έκδοση αφιερωμένη αποκλειστικά στη βυζαντινή μουσική και μουσικολογία. Από την άποψη αυτή η έκδοση και κυκλοφόρηση του παρόντος περιοδικού είναι όχι μόνο ιστορικά ενδιαφέρουσα αλλά και επιστημονικά αναγκαιότατη και επωφελέστατη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το εν λόγω πρώτο τεύχος του επιστημονικού μουσικολογικού περιοδικού ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΗΧΗΜΑ είναι μια πολυτελέστατη πανόδετη έκδοση 400 σελίδων. Η ύλη του αφιερώνεται σε αμιγώς βυζαντινομουσικολογικά θέματα. Χωρίζεται σε τρία μέρη.

Το πρώτο, υπό τον τίτλο ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ, περιέχει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω σε διάφορα εξειδικευμένα θέματα της επιστήμης της βυζαντινής μουσικολογίας. Συγκεκριμένα στο πρώτο αυτό τεύχος καταχωρίζονται οι ακόλουθες μελέτες:

ΓΡ. Θ. ΣΤΑΘΗ
ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ, ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ
ΘΩΜΑ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Β΄ ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ
ΑΧΙΛΛΕΩΣ Γ. ΧΑΛΔΑΙΑΚΗMUSICAL FREEDOM 
AND ECCLESIASTICAL RULES AT THE ECUMENICAL 
PATRIARCHATE OF CONSTANTINOPLE DURING THE 18TH CENTURY
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ. ΜΠΑΛΑΓΕΩΡΓΟΥΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ 
ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΨΑΛΜΩΔΗΣΕΩΣ 
ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΦΛΩΡΑΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΥΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΣ – ΜΕΛΟΥΡΓΟΣ 
ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ 
ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ. ΝΕΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΟ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ 
ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΑΝΘΙΔΗΣ (1845 ΠΕΡ. – 1920)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ Χ. ΣΠΥΡΑΚΟΥΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΙΔΕΑ 
ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ: Ο ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΣΤΗΝ 
ΨΑΛΜΩΔΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΩΜΟΥ «ΕΙΣ ΚΟΙΜΗΘΕΝΤΑΣ ΛΑΪΚΟΥΣ» 
ΤΟΥ ΦΑΡΔΙΒΟΥΚΗ

Στο δεύτερο μέρος, υπό τον τίτλο ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΗΜΑΤΑ, δημοσιεύονται εκτενείς βιλιοπαρουσιάσεις ειδικών βυζαντινομουσικολογικών εργασιών της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφικής παραγωγής. Στο πρώτο τεύχος οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες θα βρουν ανάλογες παρουσιάσεις των ακόλουθων βιβλίων:

THE STUDY OF MEDIEVAL CHANT
από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟ
ESSAYS PRESENTED TO EGON WELLESZ
από τον ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΑΛΤΕΡΗ

Το τρίτο μέρος του περιοδικού στεγάζει, υπό τον τίτλο ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΗΜΑΤΑ, εξειδικευμένες εργασίες αισθητικού χαρακτήρα, αναφερόμενες σε συγκεκριμένες συνθέσεις της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μελοποιίας, με παράλληλη κριτική δημοσίευση και σχετικών μουσικών κειμένων. Στο πρώτο τεύχος φιλοξενούνται ειδικότερα οι ακόλουθες δύο σχετικές εργασίες:

ΑΧΙΛΛΕΩΣ Γ. ΧΑΛΔΑΙΑΚΗ
ΛΟΓΟΝ ΑΓΑΘΟΝ
ΓΡ. Θ. ΣΤΑΘΗΕΠΙ ΣΟΙ ΧΑΙΡΕΙ – ΤΗΝ ΓΑΡ ΣΗΝ ΜΗΤΡΑΝ 
ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΟΝ ΕΠΙ ΣΟΙ ΧΑΙΡΕΙ

Το περιοδικό διακινείται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών αλλά και της επαρχίας με ευθύνη των εκδόσεων Σταμούλης [Αβέρωφ 2, 104 33 Αθήνα, τηλ.: 210 5238305]