Η Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη χτίζει τα τελευταία χρόνια βήμα-βήμα μια πορεία με αρκετές επιτυχημένες στιγμές. Δεν πάει πολύς καιρός από όταν τελείωσε τη σχολή του Εθνικού και έχει στο βιογραφικό της αρκετές ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες συμμετοχές («Δυτική αποβάθρα», «Γειτονιά των αγγέλων», «Συγχώρεσέ με», «Πανηγύρι», «Ριχάρδος ο Γ’» κα). Η δυναμική της παρουσία στον Ριχάρδο μάλιστα, είχε κλέψει τις εντυπώσεις, αφού υποδύθηκε το μικρό αγόρι των Γιορκ. 

Με ιδιαίτερο πάθος για το θέατρο και έχοντας αφήσει για χάρη του τις νομικές της σπουδές, καλείται φέτος το καλοκαίρι να ανταποκριθεί σε μια φοβερή πρόκληση: να παίξει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας την Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, έχουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε καλύτερα, ενώ μας μιλάει για την ιδιαίτερη προσωπικότητα της ηρωίδας που υποδύεται και τα προσωπικά της όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον.

Συνέντευξη: Αναστασία Ρίζου

Cul. N.: Αποφοιτήσατε πριν λίγα μόλις χρόνια από τη δραματική σχολή του Εθνικού και ήδη μετράτε αρκετές σημαντικές συμμετοχές, με κορυφαία την φετινή, όπου ερμηνεύετε την «Αντιγόνη». Πώς αισθάνεστε για αυτήν την επιτυχία;

Αν. Κ.: Πάντα αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να κάνω αυτή την δουλειά. Είναι πολυτέλεια να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να πληρώνεσαι στις μέρες μας. Με την Αντιγόνη αισθάνομαι διπλά τυχερή γιατί ανοίγεται μπροστά μου ένα πεδίο που μπορώ να ερευνώ για πάντα. Εμένα αυτή η εξερεύνηση μου δίνει ζωή. Και ευχαριστώ εκ των προτέρων τον Στάθη Λιβαθινό για την εμπιστοσύνη του.

Cul. N.: Η «Αντιγόνη» είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες αρχαίες τραγωδίες. Πώς βλέπετε την ηρωίδα που ερμηνεύετε και πώς κρίνετε τις προθέσεις της;

Αν. Κ.: Ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» έχει καταφέρει να θέσει τόσα πολιτικά και υπαρξιακά ερωτήματα που οι έννοιες μοιάζουν σχεδόν άπιαστες. Για μένα η Αντιγόνη χάνοντας, κερδίζει. Καλείται να υποστηρίξει μια επιλογή της που στην πράξη την υπερβαίνει σαν άνθρωπο. Νομίζω πως δοκιμάζεται πραγματικά. Κι έτσι μεταμορφώνεται, γίνεται φορέας –ιδέα, ηρωίδα. Και δεν το ξέρει ούτε το επιδιώκει. Οι προθέσεις τις είναι ξεκάθαρες από το έργο.

Cul. N.: Από ποια οπτική την αντιμετωπίζει σκηνοθετικά ο Στάθης Λιβαθινός;

Αν. Κ.: Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, η Αντιγόνη που προσπαθούμε να φτιάξουμε ξεκινάει σαν ένα «κοριτσάκι» και μεταμορφώνεται στιγμή προς στιγμή. Πάντα παραμένει κοριτσάκι και ταυτόχρονα ουσιωδώς γυναίκα. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον στο έργο. Δεν είναι εξαρχής μια ηρωίδα- είναι πιο αδύναμη. Πιο ανθρώπινη.

 

Cul. N.: Τι αποκομίζετε από την συνεργασία με τους τόσο σημαντικούς ηθοποιούς του θιάσου;

Αν. Κ.: Είναι μεγάλη τύχη. Χαίρομαι πολύ. Μαθαίνω συνεχώς από όλους. Ο συνδυασμός των ηλικιών σε αυτόν τον θίασο είναι πολύτιμο εργαλείο, θεωρώ.

Cul. N.: Έχοντας ήδη ικανοποιητική εμπειρία στο χώρο, θα λέγατε πως δικαιώνονται τα όνειρα και οι στόχοι που είχατε όταν αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός;

Αν. Κ.: Δεν ξέρω ακριβώς τι ονειρεύομαι. Θέλω να κάνω αυτήν την δουλειά. Και μάλιστα μέχρι στιγμής αισθάνομαι ότι έχω κάνει πολύ καλές επιλογές.  Δυσκολίες πάντα υπάρχουν αλλά θέλω  να πιστεύω ότι οι «λογικές» δυσκολίες είναι μέρος της εξέλιξης.

Cul. N.: Σε μία τόσο δύσκολη εποχή για τα επαγγελματικά, σας έχει βοηθήσει το γεγονός πως τελειώσατε το Εθνικό ή είναι η καλή σας πορεία, είναι απόρροια της δική σας επίμονης προσπάθειας;

Αν. Κ.: Η σχολή του Εθνικού έχει πολύ καλή φήμη και σίγουρα έπαιξε ρόλο. Προσωπικά βέβαια θεωρώ ότι οι συναντήσεις με ανθρώπους που με ενέπνευσαν και με καθοδήγησαν και η προσωπική μου δουλειά ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας της εξέλιξής μου. Χωρίς βέβαια να εξαιρώ τον παράγοντα τύχη που σε αυτόν τον χώρο και έτσι όπως είναι τα πράγματα, παίζει τον ρόλο του. Ωστόσο είμαι βαθιά «ρομαντική» σε αυτό το θέμα. Θέλω να πιστεύω πως όποιος προσπαθεί, ανταμείβεται.

 

Cul. N.: Πώς βιώνετε προσωπικά την κρίση στον χώρο του πολιτισμού; 

Αν. Κ.: Μερικές φορές αγχώνομαι πολύ για το μέλλον. Ξέρω ότι κάποια στιγμή  μπορεί να βρεθώ άνεργη. Στεναχωριέμαι γιατί γνωρίζω πως υπάρχουν άπειροι ηθοποιοί και αποκλείεται να μπορέσουν να υπάρξουν όλοι στον χώρο. Δεν ξέρω τι να σας πω. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό, πιστεύω στην μοναδικότητα. Για μένα το «ουδείς αναντικατάστατος» δεν ισχύει καθόλου. Εύχομαι να δίνονται ευκαιρίες σ αυτούς που πραγματικά προσπαθούν και σε αυτούς που μπορούν και θέλουν ουσιαστικά να προσφέρουν.

Cul. N.: Κλείνοντας, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάποια μελλοντικά σας σχέδια ή ακόμη και να εκφράσετε μια καλλιτεχνική επιθυμία που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Αν. Κ.: Θέλω να ταξιδέψω στον κόσμο και να συνεχίσω να κάνω αυτή την δουλειά. Επιθυμώ να συναντώ ανθρώπους που θα εξελισσόμαστε μαζί.

~ Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, θα παρουσιαστεί 15 & 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ

Διαβάστε επίσης: Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία