Η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Νικολαΐδη παρουσίασε την προηγούμενη σεζόν σε Πανελλήνια Πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο το κύκνειο άσμα του Ιβάν Τουργκένιεφ (Κλάρα Μίλιτς). Η παράσταση «Ανάμεσα σε δύο κόσμους», ύμνος στον Έρωτα και στην Αγάπη, προκάλεσε αίσθηση τόσο στο θεατρόφιλο όσο και στο μη-θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας και σε θεατές κάθε ηλικίας. Έτσι, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και τον θαυμασμό των θεατών συνεχίζει για 2η χρονιά από Τρίτη 18 Οκτωβρίου κάθε Τρίτη και Τετάρτη.

Το τελευταίο αυτό έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Τουργκένιεφ είναι μία ερωτική ιστορία βασισμένη σε αληθινό γεγονός. Ο Τουργκένιεφ εμπνευσμένος από το «Ασμά Ασμάτων» και βαθιά επηρεασμένος από τον έρωτά του για την Πολίν Βιαρντό (η οποία ήταν καλή φίλη και με τον Φρεντερίκ Σοπέν με τον οποίο συχνά έπαιζαν μαζί πιάνο) ξεδιπλώνει στο χαρτί με μαεστρία τον έρωτα δύο νέων ο οποίος κατορθώνει να νικήσει ακόμα και τον θάνατο. Η παράσταση είναι ενδεδυμένη αποκλειστικά με τη μουσική του Σοπέν δημιουργώντας μια άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα.

Υπόθεση

Μόσχα 1878. Ο νεαρός Γιάκοφ, έχοντας χάσει τους γονείς του, ζει εδώ και επτά χρόνια απομονωμένος στο σκοτεινό του δωμάτιο. Μοναδική του επαφή και επικοινωνία είναι με τη θεία του με την οποία και συγκατοικεί και με τον πληθωρικό φίλο του ο οποίος τον επισκέπτεται συχνά. Σε μία από τις σπάνιες εξόδους του ο Γιάκοφ συναντά την Κλάρα, ένα ανερχόμενο αστέρι της όπερας και μπροστά του ανοίγεται ένα φωτεινό μονοπάτι το οποίο δεν είχε ως τότε εξερευνήσει. Ο φόβος και ο εγωισμός του όμως θα τον κρατήσουν δέσμιό τους ώσπου ο Έρωτας, αναιρώντας τις φυσικές σταθερές του γήινου κόσμου, θα του αποκαλύψει τη λυτρωτική δύναμή του.

Σημείωμα Κωνσταντίνας Νικολαΐδη

Τι να γράψω για το συγκεκριμένο έργο και αυτή την μοναδική εμπειρία καλλιτεχνικής και ψυχοπνευματικής γέννας με τους συνεργάτες μου; Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λέξεις να εκφράσουν όσα νιώθω. Είμαι ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ εδώ και πολύ καιρό. Εδώ και τρία χρόνια σχεδόν, από τότε που έσκυψα το κεφάλι πάνω σ’ αυτήν την τεράστια παρακαταθήκη του Τουργκένιεφ. Από τότε «χορεύω» ένα ερωτικό βαλς με τον Μέγα Εραστή Θάνατο και μαζί μ’ αυτόν με τον Γιάκοφ, την Κλάρα, την Πλάτοσια, την Άννα και τον Φιοντόρ. Με τον Ορέστη, τη Φιλίππα, τη Νίκη, τη Σοφία και το «νέο αίμα» της παράστασης, τον Βαγγέλη. Τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό το -γεμάτο πλούτο- υπερφυσικό ταξίδι και χαίρομαι ως τα κατάβαθα της ψυχής μου που συνεχίζουμε για 2η χρονιά στο αγαπημένο μας πια Σύγχρονο Θέατρο.

Συντελεστές

Μετάφραση (από τα ρωσικά): Παύλος Στεφάνου
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Επιμέλεια μουσικής: Γιάννης Οικονόμου
Διασκευή βαλς για δύο πιάνα: Χρίστος Θεοδώρου
Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Video-art: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάμελα Οικονομάκη
Make-up artist: Ράνια Γιαννάκη
Ζωγράφος: Νίκος Απέργης
Τεχνικός πιάνου: Πάνος Τσίγκος
Εμπειρία αρώματος: Μάνος Γερακίνης
Creative Agency/Videos παράστασης: Grid Fox
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παίζουν οι ηθοποιοί
Ορέστης Τρίκας (Γιάκοφ)
Φιλίππα Κουτούπα (Κλάρα)
Νίκη Παλληκαράκη (Πλάτοσια)
Σοφία Πανάγου (Άννα)
Βαγγέλης Κρανιώτης (Φιοντόρ)

Διάρκεια παράστασης: 100’ (χωρίς διάλειμμα)

Διαβάστε επίσης:

Σύγχρονο Θέατρο: Το πρόγραμμα για τη σεζόν 2022 – 2023