Η μαζική κινητοποίηση των καλλιτεχνών σηματοδοτεί τη δύναμη του αγώνα και αυτό το υπολογίζει η Κυβέρνηση, που κάτω από τη γενική κατακραυγή πιέζεται. Μαζί με τους καλλιτέχνες αντιδρά κάθε δημοκρατική συνείδηση.

Η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε έναν ελιγμό, λέγοντας υποκριτικά ότι αποσύρει το νομοσχέδιο και το φέρνει την προσεχή Τρίτη με τροποποιήσεις στο σχετικό άρθρο. Όμως παραμένει η λογοκρισία στο άρθρο 8, και η παράγραφος 1γ του άρθρου 32, αφού αλλάζουν μόνο κάποιες λέξεις.

Συγκεκριμένα το άρθρο 8 τροποποιείται (ώστε να μην παραπέμπει απευθείας στις διατάξεις του ευρωπαϊκού «τρομονόμου») όμως, διατηρείται η ουσία της λογοκρισίας που στόχο έχει να περιορίσει την καλλιτεχνική δημιουργία. Γιατί η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει, μπορεί να ανυψώσει την άνθρωπο, μπορεί να είναι όπλο, να διαμορφώνει συνειδήσεις, να αποκαλύπτει την αλήθεια… Και αυτό δεν το θέλουν. Το φοβούνται.

Η ανακοίνωση του κ. Λιβάνιου σήμερα αναφέρει το προτεινόμενο τροποποιημένο άρθρο: « Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος (Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) «Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού». Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Και μόνο η ύπαρξη στο νέο σχέδιο του άρθρου 8 ανάμεσα στους λόγους αποκλεισμού (αναφορές σε φυλή , χρώμα , εθνοτική καταγωγή κ.α.), όρων όπως «πεποιθήσεων» ή «κοινωνικής προέλευσης», βάζει στο στόχαστρο κάθε ταξική κοινωνική θεώρηση, ή ιδεολογική άποψη. Είναι φανερό πού οδηγεί αυτό. Και μάλιστα με τιμωρία τη 0000012361 φυλάκιση. Φιμώνει την τέχνη και την αποστεώνει από βασικά της στοιχεία όπως η θέση απέναντι στα πράγματα και η κριτική…

Η παράγραφος 1γ του άρθρου 32 αφορά και στους χρήστες οι οποίοι αναρτούν οπτικοακουστικό υλικό σε πλατφόρμες διαμοιρασμού. Ουσιαστικά αυτές οι διατάξεις μπορούν να αξιοποιηθούν για τον έλεγχο του περιεχομένου και πιθανή απαγόρευσή του. Αυτό θα σήμαινε φίμωση στο οπτικοακουστικό έργο αλλά και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο.

Με βάση το τροποποιημένο σήμερα άρθρο απαγορεύεται το οπτικοακουστικό υλικό «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας» Ποιά είναι όμως η «ομάδα ανθρώπων»;

Ομάδα ανθρώπων μπορεί να θεωρείται η κυβέρνηση, ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι οι μηχανισμοί καταστολής, η εργοδοσία, οι φασιστικές οργανώσεις… Δηλαδή; Θα απαγορεύεται η Γκουέρνικα και τόσα πολλά άλλα εικαστικά έργα που έγιναν με κριτική σκέψη ή με πρόθεση διαμαρτυρίας; Τα έργα του Ντωμιέ, του Γκόγια, του Ρέμπραντ και χιλιάδων άλλων εικαστικών…Θα απαγορεύονται τα τραγούδια των αγώνων των λαών; Οι ταινίες, τα κινηματογραφικά έργα και ντοκουμέντα;

Αγαπητοί Συνάδελφοι Το ΕΕΤΕ, ο συλλογικός μας φορέας, παλεύει από την ίδρυσή του για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ο συγκεκριμένος νόμος που φέρνει η Κυβέρνηση πνίγει, περιορίζει αυτή την ελευθερία.

Η Κυβέρνηση υποκριτικά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με ελιγμούς. Η αντιπολίτευση επίσης δεν καταψήφισε το άρθρο 8, στη συζήτηση στη Βουλή στις 11/02. Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος απαιτούμε να αποσυρθούν οι διατάξεις του άρθρου 8 και η παράγραφος 1γ του άρθρου 32! Όλοι την Τρίτη 12.00 στα Προπύλαια, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου «Λιβάνιου» (πρώην «Πέτσα»)