Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία από φέτος έχει την ευθύνη φύλαξης αλλά και αξιοποίησης του σπάνιου αυτού Αρχείου, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να ανακαλύψει για πρώτη φορά τα επί χρόνια κρυμμένα τεκμήρια που αφορούν τη ζωή και το έργο του συνθέτη.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα μπορούν να «βυθιστούν» στον ήχο και στη μουσική του Σκαλκώτα και να ανακαλύψουν τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του, μέσα από χειρόγραφες παρτιτούρες, προγράμματα συναυλιών έργων του σε όλον τον κόσμο, φωτογραφίες, προσωπικές επιστολές, δίσκους και άλλα πολλά ντοκουμέντα από το Αρχείο του. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο και στους ερευνητές, στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Νίκος Σκαλκώτας

Ο Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα με διεθνή εμβέλεια. Η ιδιοφυής συνθετική τεχνική του αναγνωρίστηκε μετά θάνατον με χαρακτηρισμούς όπως «μια πρωτότυπη μεγαλοφυΐα» ή «επιτέλους ένας συνθέτης!». Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ισάξιος των Σένμπεργκ, Στραβίνσκι και Σοστακόβιτς. Η ιδιομορφία του μουσικού ύφους του έγκειται στο ότι ασχολήθηκε παράλληλα με δύο εντελώς διαφορετικά ιδιώματα – την τονική και την ατονική μουσική – χωρίς να χάνει την επαφή με τη νεοκλασική τεχνοτροπία και την εθνική ταυτότητα.

Συντελεστές Έκθεσης

Γενικός συντονισμός: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Σχεδιασμός και επιμέλεια: Ανδρομάχη Γκαζή, μουσειολόγος
Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτων μουσειολόγος
Με τη μουσικολογική επιμέλεια της Διευθύντριας Στεφανίας Μεράκου
και της Βάλιας Βράκα, Υπεύθυνης του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Με την ευγενική υποστρήριξη
Φίλιππος Νάκας, Δ. Κόνιαρης

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών

Το ιδιαίτερα αγαπητό Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών δίνει μουσικό παρών στα εγκαίνια της έκθεσης Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα, που διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες δράσεις του Έτους Σκαλκώτα που μας καλεί να βυθιστούμε στο ιδιοφυές σύμπαν του μέγιστου μουσουργού, αναβιώνοντας κρίσιμα στιγμιότυπα από τη ζωή και την τέχνη του. Στιγμές, που φωτίζουν πλευρές από την προσωπικότητά του.

Το Κουαρτέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που είναι πλέον εννέα ετών και διανύει περίοδο ωριμότητας, επενδύει μουσικά την έκθεση, ολοκληρώνοντας τις εντυπώσεις με αυτό που υπήρξε το απόσταγμα της ευγενικής ύπαρξης του Σκαλκώτα: τη μουσική του. Πιο συγκεκριμένα, θα εκτελεστούν τα δύο πρώτα μέρη του αριστουργηματικού, όσο και δημοφιλούς, Τρίτου Κουαρτέτου – έργο στο οποίο χρησιμοποιεί τη δύσκολη δωδεκαφθογγική γλώσσα, για να παραγάγει με αριστοτεχνικό τρόπο μουσική ευαίσθητη, γεμάτη ηχοχρώματα. Χαρακτηριστικά, που διακρίνουν το ιδιαίτερο ύφος ενός συνθέτη που κατάφερε να συνυφάνει επιρροές από τη Δεύτερη Σχολή της Βιέννης με μορφές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Αποτελείται από:

Απόλλωνα Γραμματικόπουλο, βιολί
Παναγιώτη Τζιώτη, βιολί
Πάρη Αναστασιάδη, βιόλα
Ισίδωρο Σιδέρη, βιολοντσέλο