Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πομπηίας καταφέρνει να μας εκπλήσσει ακόμη και σήμερα, καθώς ύστερα από ανασκαφές ήρθε στο φως μία εξαιρετικής σπανιότητας και κάλλους τοιχογραφία. Η ρωμαϊκή τοιχογραφία, που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ., απεικονίζει τον Δία μεταμορφωμένο σε κύκνο να συνευρίσκεται ερωτικά με την Βασίλισσα Λήδα της Σπάρτης.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο ο Δίας είχε αλλάξει την μορφή του με την βοήθεια της θεάς Αφροδίτης για να αποπλανήσει την καλλονή Βασίλισσα. Η Λήδα μετά την ένωση τους είχε ερωτική επαφή και με τον νόμιμο σύζυγο της, βασιλιά Τυνδάρεω. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει έγκυος και από τους δύο και να γεννήσει δύο αβγά. Από τα αυγά θα γεννηθούν τα δίδυμα Κάστορας και Πολυδεύκης, η Ωραία Ελένη, η μυθολογική αιτία του Τρωικού Πολέμου, και η Κλυταιμνήστρα, μητέρα του Ορέστη και δολοφόνος του άντρας της, βασιλιά Αγαμέμνονα.

Το βλέμμα της Λήδας στην τοιχογραφία πραγματικά σαγηνεύει, καθώς σε κοιτά κατάματα την στιγμή της πράξης. Η τοιχογραφία διαθέτει πλούσια χρώματα και αποχρώσεις, ενώ οι αποδόσεις των μορφών αποπνέουν έναν έντονο ενθουσιασμό και αισθησιασμό. Ο Massimo Osanna, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας δήλωσε: “Η τοιχογραφία είναι πολύ διαφορετική από άλλες πιο κοινές απεικονίσεις του συγκεκριμένου μύθου που βρέθηκαν στην Πομπηία οι οποίες δεν απεικονίζουν ξεκάθαρα τη σεξουαλική πράξη και συνήθως δείχνουν τη Λήδα να στέκεται ενώ από πίσω ακολουθεί ο κύκνος”.

Η τοιχογραφία βρέθηκε στην κρεβατοκάμαρα μίας οικίας στην Οδό Βεζουβίου. Εικάζεται πως το σπίτι άνηκε σε πλούσιο έμπορο, ο οποίος ήθελε να ανεβάσει την κοινωνική του θέση.