Ο χώρος Τέχνης Βρυσάκι, ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξανά, ύστερα από την θετική ανταπόκριση στην παρουσίαση της περφόρμανς «Anais+Henry. A love song» την περσινή χρονιά , τη θεατρική ομάδα L.en.te Theatre Com. Η ομάδα, επανέρχεται με ένα  ανανεωμένο και διαφοροποιημένο από το προηγούμενο σκηνικό ανέβασμα.

Η παράσταση, που θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή από τις 12 Μαίου έως και τις 2 Ιουνίου 2013,  είναι βασισμένη στα προσωπικά ημερολόγια της Αναίς Νιν , τα μυθιστορήματα του Χένρυ Μίλλερ , την ερωτική τους αλληλογραφία και από βιογραφικές πηγές .

”Δεν πιστεύω πια στη πραγμάτωση , δεν πιστεύω στο μέλλον . Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουμε . Να υπάρχουμε . Σήμερα . Χαρά . Ανθρώπινη ζωή . Η αθανασία δεν με απασχολεί .” Αναίς Νιν

”Θέλω να ζήσω με έκσταση . Δεν πιστεύω πια στο ιδανικό της πίστης . Είναι ανώριμο .” Αναίς Νιν

‘ Όλοι ολόγυρά μου ήταν αποτυχημένοι . Και αν όχι αποτυχημένοι , τότε γελοίοι . Ιδίως οι πετυχημένοι . Οι πετυχημένοι μου προκαλούσαν βαρεμάρα εώς δακρύων .” Χένρυ Μίλλερ

Η Αναίς Νιν ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εξερεύνησε την ερωτική γραφή . Ιδεαλίστρια , ευφυής , αναζητούσε αδιάκοπα την πραγματική της ταυτότητα ως γυναίκα και ως καλλιτέχνης , θα πειραματιστεί με την ζωή της , θα φτάσει στα άκρα τις σχέσεις της μ’όλους όσους αγάπησε και αυτούς τους πειραματισμούς θα τους αποτυπώσει στο χαρτί . Σε διαρκή ανησυχία ψάχνοντας πάντα κάτι πιο μεγάλο από την ανθρώπινη ευτυχία , κάτι που θα ξεπερνάει τα σύνορα των ανθρωπίνων σχέσεων . ‘Ενα ανήσυχο πνεύμα που αγωνιζόταν μέχρι το τέλος , για το δικαιωμα της στην ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης επιλογής . ”Αν δεν είχα δημιουργήσει ολοκληρωτικά έναν δικό μου κόσμο , θα είχα σίγουρα πεθάνει μέσα στο κόσμο των άλλων .”, έγραψε διχασμένη ανάμεσα στον μεγαλοαστικό τρόπο ζωής και τον μποέμικο κόσμο που τόσο την γοήτευε . ‘Εγινε ευρέως γνωστή με την έκδοση των ημερολογίων της την δεκαετία του ‘ 60 .

Το 1932 στο Παρίσι γνώρισε τον Χένρυ Μίλλερ και ξεκίνησε η παράνομη ερωτική τους σχέση που η επιρροή της τους στιγμάτισε και τους άλλαξε σαν ανθρώπους και συγγραφείς . Ο Μίλλερ την βοήθησε να συμφιλιωθεί με τον κόσμο και την μύησε στον ελεύθερο τρόπο ζωής του παρισινού μποέμικου κύκλου των καλλιτεχνών. Η Αναίς Νιν , όταν εκείνος ήταν απένταρος τον συντηρούσε και χρηματοδότησε την πρώτη έκδοση του ”Τροπικού του Καρκίνου ”.

Δυο πολύ δυνατές προσωπικότητες που συναντιούνται για να ανακαλύψουν τα πάντα εκ νέου , με μια περίεργη μίξη σοβαρότητας και ελαφρότητας . Δυο παράλληλοι βίοι, δυο παράλληλα σύμπαντα που σε μια σημαντική καμπή της ζωής τους συναντιούνται , αγαπιούνται βαθειά και χωρίζουν ύστερα από μια μακροχρόνια δύσκολη και γεμάτη εντάσεις σχέση .

Η ομάδα L.EN.TE απέφυγε ένα σκηνικό ανέβασμα μαρτυρία της βιογραφίας των δυο συγγραφέων και της εποχής , αλλά παρακολουθούμε την διαδρομή της Αναίς Νιν μέσα στον χρόνο , σαν την μαρτυρία μιας γυναίκας που μέσα από τις σχέσεις της με τους άλλους προσπαθεί να βρει την πραγματική της ταυτότητα , την σεξουαλικότητα της , να παλέψει με τους φόβους της . Παρακολουθούμαι θραύσματα της ζωής της Αναίς Νιν που την υποδύονται δύο ηθοποιοί  από την παιδική της ηλικία μέχρι την στιγμή που η σχέση της με τον Μίλλερ άρχισε να φθίνει και την συνειδητή , αν και σπαραχτική γι’αυτήν επιλογή να απαρνηθεί την μητρότητα .  Μια παράσταση για την τόλμη , για το πιο δύσκολο ταξίδι της αναζήτησης του ίδιου μας του εαυτού και μέσα μας και μέσα από τον άλλον , για την αγωνία της πραγμάτωσης , την απώλεια των χαμένων ονείρων αλλά κυρίως για την χαρά της ζωής .

Η θεατρική ομάδα L.EN.TE ιδρύεται το 2012 με σκοπό την δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών παραστάσεων που θα έχουν ως αφετηρία τους την ερευνητική δουλειά πάνω στα κείμενα , τον αυτοσχεδιασμό , την φωνή , το devised theatre, την χρήση νέων τεχνολογικών μέσων .

Σκηνοθεσία- δραματουργική σύνθεση : L.EN.TE Theatre Com.

Παίζουν : Λευτέρης Παπακώστας ( φωνή Χένρυ Μίλλερ ) , Αναστασία Σταθοπούλου, Λίνα Φούντογλου

Μετάφραση : Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης , Αναστασία Σταθοπούλου

Φωτισμοί : Λευτέρης Ελευθεριάδης

Επιμέλεια κίνησης : Rowan Thorpe , L.ente Theatre Com.

Foto – video-art : David Fontani

Επεξεργασια φωτο. : Ελίζα Θεοδωράνου

Δημιουργία αφίσας : Κώστας Μουρτζάκης

Σκηνογραφία – μουσική επιμέλεια: Les enfants terribles