Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο, καλλιτεχνική επιμέλεια) και οι Latinitas Nostra –οι οποίοι εξειδικεύονται στην προκλασική μουσική και έχουν διακριθεί για τις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες τους– συνεργάζονται με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη και προσφέρουν στο κοινό τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει στο Μέγαρο τα τρία πολυφωνικά αριστουργήματα του Ντε Λαλάντ που διασώθηκαν από τη λήθη του χρόνου. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη), Ανδρέας Λινός (βιόλα ντα γκάμπα), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο) και Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε).

Michel-Richard de Lalande: Leçons des Ténèbres

Tα τρία διασωθέντα Αναγνώσματα του Σκότους, από τα πιο ιδιωματικά είδη φωνητικής μουσικής του Mπαρόκ, αποτελούσαν μέρος των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Γαλλία. Βασισμένα στους Θρήνους του προφήτη Ιερεμία, εξελίχθηκαν από την πολυφωνική τους μορφή, στην όψιμη Αναγέννηση, σε κατεξοχήν σολιστικά έργα.

Γράφτηκαν από τον Γάλλο Μισέλ-Ρισάρ ντε Λαλάντ (1657–1726), διαπρεπή συνθέτη και οργανίστα του Μπαρόκ, ο οποίος διετέλεσε αυλικός μουσικός επί βασιλείας Λουδοβίκου ΙΔ΄. Συνέθεσε κυρίως εκκλησιαστική μουσική (μοτέτα εμπνευσμένα από τους Ψαλμούς), ντιβερτιμέντι, παστοράλ και μπαλέτα. Η μουσική του ακολουθεί την παράδοση των Σαρπαντιέ, Κουπρέν, Ραμώ και Μαραί, ενώ προετοίμασε το έδαφος για τις καντάτες του Γ.Σ. Μπαχ και τα ορατόρια του Χαίντελ.

Ισορροπώντας ανάμεσα στη θρησκευτική κατάνυξη και σε έναν καθόλα κοσμικό αισθησιασμό, ο ντε Λαλάντ μας άφησε τρία Αναγνώσματα, που οι δύο ανήλικες τότε κόρες του τραγουδούσαν για την προσωπική ευχαρίστηση του Βασιλιά Ήλιου, δίνοντας δείγματα μιας τέχνης που έκανε όλο το Παρίσι να παραμιλάει. Ο κόσμος της πρωτεύουσας, στερημένος διασκεδάσεων από την αρχή της Σαρακοστής, συνέρεε στις εκκλησίες για να παραστεί στο «θέατρο» της ολονυχτίας. Τα Αναγνώσματα έχουν ως θέμα τους τον θάνατο, την απώλεια, την παρακμή και την πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 587 π.Χ. ως μεταφορά για την πτώση του Ανθρώπου και τη Σταύρωση.

Συντελεστές

Φανή Αντωνέλου | υψίφωνος
Θεοδώρα Μπάκα | μεσόφωνος
Θεόδωρος Κίτσος | θεόρβη
Ανδρέας Λινός | βιόλα ντα γκάμπα
Ιάσων Ιωάννου | μπαρόκ βιολοντσέλο
Δημήτρης Τίγκας | βιολόνε
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος | εκκλησιαστικό όργανο, τσέμπαλο, καλλιτεχνική επιμέλεια
Γιάννης Σκουρλέτης | σκηνοθετική επιμέλεια


Διαβάστε επίσης:

Πασχαλινές συναυλίες 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών