Τα τραγούδια του ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο Αναφορά ο Τρύφων Λάζος τα έγραψε ενώ κατοικούσε στην Αγγλία, σε ένα νεραϊδόσπιτο πίσω από την λίμνη του Chorlton Waterpark στο Μάντσεστερ. Βρέθηκε εκεί ακολουθώντας μια πορεία με αφετηρία τη γενέτειρα του Νάουσα, έμεινε για κάποια χρόνια στην Αθήνα όπου και δραστηριοποιήθηκε με τους Old House Playground των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια το συγκρότημα μετακόμισε  ως τρίο  στο Μάντσεστερ όπου σε διάστημα εννέα ετών κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ.

Ως μέλος των Old House Playground o Τρύφων πραγματοποίησε πάμπολλες εμφανίσεις σε blues bars του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και σε Ισπανία, Γαλλία αλλά και Ελλάδα. Το συγκρότημα ολοκλήρωσε  τον πολυετή κύκλο του, διέλυσε φιλικά, ο καθένας πήρε το δρόμο του και ο δρόμος έφερε τον Τρύφωνα πίσω στην Ελλάδα αφού πρώτα έγραψε στο νεραϊδόσπιτο, στο περιβάλλον της λίμνης και για πρώτη φορά με ελληνικό στίχο, τραγούδια όπως «Άγκυρα», «Η Αγέλη», «Κάτι σαν να τρέμει», «Πλάση».

9 από τα τραγούδια αυτής της περιόδου βρήκαν με τη σειρά τους το δικό τους δρόμο και απαρτίζουν το ντεμπούτο άλμπουμ Αναφορά. Τραγούδια που αβίαστα συνδυάζουν το αστικό τοπίο με την φύση, τον «έξω» εαυτό με τον «μέσα» εαυτό και που τελικά συνιστούν μία νέα πρόταση στο ελληνικό τραγούδι. Εναρμονισμένος με το πνεύμα και τις αναζητήσεις της εποχής, συνδυάζει στοιχεία από το παρελθόν (δυτική folk, ρεμπέτικο, blues, παραδοσιακά ακούσματα της Μεσογείου) για να καταλήξει σε ένα σύγχρονο,  ιδιαίτερο και προσωπικό τρόπο έκφρασης προκειμένου να επικοινωνήσει τις ανησυχίες του και τις σκέψεις του οι οποίες διαπιστώνει κανείς ότι τελικά αφορούν και εμάς.

Νους ανήσυχος μα ταυτόχρονα και κατασταλαγμένος, ο Τρύφων αναφέρει για το άλμπουμ: «Αναφορά στον εαυτό, στο σύμπαν, σε αυτούς που σε αυτούς που στην καρδιά μας κατοικούν.

Όσο μπορούμε και βρίσκουμε τις μάσκες που κατά λάθος φορέσαμε, τις πετάμε να ομορφαίνει τα μέσα μας. Είπα αυτή τη φορά θα γράψω στη γλώσσα μου και δεν θα την φοβηθώ. Το χάρηκα πολύ, καιρός ήταν. Να ελευθερωθούμε γυρεύουμε και αναγκαστικά πάμε προς την αλήθεια. Αν όντως βρήκαμε κάποια ας την μοιραστούμε. Κάπως έτσι πήγε με αυτήν την δουλειά. Ότι μπόρεσε να ξεκλειδώσει, βγήκε, τα υπόλοιπα εν καιρώ.»

Στο Αναφορά ο Τρύφων έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους , τραγουδά και παίζει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, μπάσο, τζουρά και μπαγλαμά.

Πλαισιώνεται από τους μουσικούς: Greggy K (σιτάρ, μελλόντικα, Hammond) – Ren (Theremin, Kazoo, φωνητικά) – Ντένης Παναγιωτίδης (Κρουστά, τύμπανα).

Συντελεστές

Στίχοι – Μουσική: Τρύφων Λάζος
Ηχογράφηση: Greggy K @ White Studio
Μίξη: Greggy K & Τρύφων Λάζος @ White Studio
Mastering: Νάσος Νομικός (Vu Production Mastering Studios)
Παραγωγή: Greggy K & Τρύφων Λάζος

Σκίτσο Εξωφύλλου: Τρύφων
Artwork & Τεχνική επιμέλεια: Ελένη Κεσαπίδου

Φωτογραφίες: Elvira Wepfer