Η επιμελήτρια του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου που επιμελείται την έκθεση του Άγγελου Γιαλλινά, αναφέρει:

“Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα από το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας, σε παραγωγή, διαδρομής του μεγάλου δημιουργού ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα και φτάνοντας έως την περίοδο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας. Η πόλη, η ύπαιθρος και οι άνθρωποι, οι κήποι, τα τοπία και οι εκκλησίες της Κέρκυρας, συνομιλούν με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας αλλά και με ιδιαίτερα τοπία των χωρών τις οποίες ο καλλιτέχνης επισκέφθηκε. Σε αυτές τις διαδρομές τέχνης ο Άγγελος Γιαλλινάς δεν ξεχνά το κερκυραϊκό φως, την ποιητική ατμόσφαιρα με τη χαρακτηριστική υγρασία και τα ιριδίζοντα χρώματα και τα αποτυπώνει στις περίφημες ακουαρέλες του με τη διαφάνεια, την ακρίβεια και την αλήθεια τους.

Παράλληλα, προσωπικά του αντικείμενα, αλληλογραφία και μαρτυρίες σύγχρονων συνοδοιπόρων του και μαθητών του, θα φωτίσουν την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη και δασκάλου, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα μία εποχή κατά την οποία η Κέρκυρα υπήρξε το επίκεντρο πρωτοπόρων καλλιτεχνικών και πνευματικών αναζητήσεων, αφομοιώνοντας τις πιο πρωτοποριακές τάσεις από την Ευρώπη.”

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 125 έργα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά” με το οποίο συμπράττει η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, ενώ πολλά από αυτά θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Για τους επισκέπτες θα υπάρχει διαθέσιμος ο σχετικός κατάλογος, καθώς και περιορισμένος αριθμός αντιγράφων του έργου προβολής “Άποψη της πόλης της Κέρκυρας από ψηλά”, ακουαρέλα (1917-1918).

Η έκθεση υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και θα παρουσιαστεί στο Τμήμα Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης, σε αίθουσες διαμορφωμένες για τον σκοπό αυτό.