Με την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ammophila» γεννιέται η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου πρόσφορου εδάφους για την ανάπτυξη ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ τοπικής κοινότητας, κοινού και καλλιτεχνών, αναπλάθοντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα της Ελαφονήσου και δημιουργώντας έτσι νέες σχέσεις και μικρο-κοινότητες.

Παίρνοντας το όνομά της από τα φυτά ammophila που διαμορφώνουν τις αμμοθίνες και προετοιμάζουν το έδαφος για εποικισμό από άλλα είδη, η έκθεση στοχεύει να αναδυθεί ως ένα νέο συμβάν στον Νότο. Μακριά από τα αστικά κέντρα, στο απαράμιλλο φυσικό τοπίο της φιλόξενης Ελαφονήσου, οι καλλιτέχνες προσκαλούν με τα έργα τους το κοινό να διερωτηθεί και να παρατηρήσει τους προβληματισμούς τους, να βυθιστεί μέσα στους κόσμους και τα περιβάλλοντά τους.

Πρόκειται για κόσμους γεμάτους ετερότητα, εκπλήξεις και νέες αναγνώσεις που δημιουργούν νέες γλώσσες και συνθήκες επικοινωνίας. Ο θεατής θα ανακαλύψει εναλλακτικές πραγματικότητες και δυνητικούς κόσμους που μπορούν να λειτουργήσουν ως νέα μοντέλα μιας πιο εκφραστικής ανάγνωσης της καθημερινής ζωής. Το γνωστό έδαφος αποσταθεροποιείται για να δώσει τη θέση του σε νέες προσεγγίσεις και αντιλήψεις αποδεσμευμένες από κάθε περιορισμό.

Με εικόνες, ήχους και λέξεις καλλιτέχνες και συγγραφείς ανοίγουν διάλογο σε ένα νέο έδαφος και δημιουργούν ένα πεδίο ελεύθερης συνδιαλλαγής και συνύπαρξης. Σκοπός της έκθεσης είναι να λειτουργήσει σαν ζωντανός οργανισμός που διαρκώς θα επεκτείνεται αλλά και να αποτελέσει την αφορμή ώστε να έρθουν κοντά πολλές διαφορετικές εκφραστικές πρακτικές και πειραματικές προσεγγίσεις στο πλαίσιο της δημιουργικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς. Με τη «γέννησή» της η έκθεση διαπραγματεύεται τη μορφή της και όντας ανοιχτή στην πολυμορφικότητα και την πολυφωνία προτείνει την ενδεχομενικότητα και τη δυνητικότητα της δημιουργίας απέναντι σε κάθε δεδομένο.

*ammophila: Πρόκειται για οικογένεια φυτών με πιο σύνηθες την αμμόφιλα (Ammophila arenaria), ένα πολυετές φυτό που αναπτύσσει μεγάλου μήκους και βάθους ρίζωμα. Αυτό το κάνει ικανό να ακολουθεί τις μεταβολές σε μέγεθος και σχήμα των αμμοθινών και να δικτυώνει εσωτερικά τους αμμώδεις λοφίσκους, πετυχαίνοντας το πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία σταθεροποίησής τους. Ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος για τον εποικισμό του από άλλα είδη.

*Ammophila vol.1 BIRTH
Παλιοί λαϊκοί μύθοι του νησιού αναφέρονται σε ένα θηλυκό ελάφι να γεννάει στο τότε ακατοίκητο νησί της Ελαφονήσου, αφότου είχε πέσει από ένα καράβι που μετέφερε ζώα και έπλεε στα κοντινά νερά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Νικόλας Βαμβουκλής, Κωστής Βελώνης, Ζωή Γαϊτανίδου, Εύα Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Δαραμάρας, Χριστίνα Δημακογιάννη, Αντρέας Κασάπης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Σοφία Κουλουκούρη, Σταυρούλα Κωστάκου, Ρενάτα Μεθενίτη, Μανώλης Μπαμπούσης, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άννα Παπαθανασίου, Εύη Ρουμάνη, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Κωστής Σταφυλάκης, Αλέξανδρος Τζάννης, Στέλλα Ν.Χρίστου, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Poka-Yio, Xenia Vitos, [Κωστής Δαμουλάκης, Δόμνα Δεγαΐτα, Paulo Doda, Πέγκυ Ζάλη, Βασίλης Ζαχαρακόπουλος, Παναγιώτης Λιανός, Ηλίας Μόκας]

Συμμετέχοντες συγγραφείς: Νικόλας Βαμβουκλής, Στέφανος Γιαννούλης, Κωστής Ζουλιάτης, Σοφία Κουλουκούρη, Τάκης Κουμπής, Μαρία Ξυπολοπούλου, Χριστίνα Παπούλια,Κωστής Σταφυλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης, Άννα Χατζηνάσιου

Οργάνωση-Επιμέλεια: Εύη Ρουμάνη
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ελαφονήσου

Πρόσβαση:

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Στην Ελαφόνησο μπορείτε να έρθετε με αυτοκίνητο και έπειτα με ferryboat από την ακτή της Πούντας. Το σχολείο της Ελαφονήσου βρίσκεται περίπου 150m από τα ferryboat μέσα στον οικισμό.