Η Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου ανοίγει αυλαία με τον «Άμλετ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Πρόκειται για το πιο πολυπαιγμένο έργο του θεατρικού μάστορα Σαίξπηρ. Οι αναλύσεις για τους χαρακτήρες που διατρέχουν όλο το έργο “Άμλετ” είναι άπειρες. Μέχρι που διδάσκονται τα παιδιά στην Αγγλία τις διαφορετικές απόψεις για το έργο. Ζηλεύω.

Για μένα δεν έπαιξε ρόλο η προϊστορία του έργου Ur-Gamlet της γερμανικής παράδοσης, ούτε οι πτυχές του ρόλου του πρωταγωνιστή, ούτε το συγγραφικό περιβάλλον του Σαίξπηρ που αρέσκονταν σε έργα εκδίκησης, αλλά σαν κεντρικό μπούσουλα είχα το ότι τα έργα του συγγραφέα επρόκειτο άμεσα να παιχτούν στη σκηνή (όχι έργα γραμμένα στο γραφείο) ανάλογα με τους ηθοποιούς που διέθετε. Έτσι λοιπόν αξιοποίησα το υλικό της θεατρικής ομάδας που υπήρχε για να παραχθεί τελικά μια παράσταση θεατρικά ώριμη. Είμαι ευτυχισμένος που η μετάφραση του Γ. Χειμωνά και η διασκευή του Ν. Καραγέωργου μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, είναι και οι δυο πολύτιμες για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Το έργο είναι διαχρονικό έτσι και ο χώρος και τα κοστούμια δημιουργούν ένα περιβάλλον που διατρέχει τις εποχές. Αντίστοιχη είναι και η μουσική. Οι κωμικές στιγμές διαδέχονται τις τραγικές. Το υποδόριο χιούμορ θριαμβεύει. Ελπίζω να ταξιδέψετε κ εσείς σε διαφορετικά στυλ παρακολουθώντας το πιο σπουδαίο έργο του Σαίξπηρ”.

Συντελεστές του έργου:

μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
διασκευή: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ
σκηνικά/κοστούμια: ΤΕΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΝΟΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΙΑΦΚΟΥ
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
βοηθοί σκηνοθέτη: ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ / ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΕΛΗ
βοηθοί σκηνογράφων: ΔΩΡΑ ΤΟΥΡΒΑ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΤΙΔΗΣ

παίζουν:
Άμλετ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΑΚΗΣ
Γερτρούδη / Οφηλία: ΕΙΡΗΝΗ ΡΑΠΤΗ
Κλαύδιος / Φάντασμα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΣ
Πολώνιος / Όσρικ: ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΜΕΓΚΑΣ
Λαέρτης / Ηθοποιός: ΠΕΤΡΟΣ ΓΟΥΤΗΣ
Ρόζενγκραντζ / Νεκροθάφτης Α΄: ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ
Γκίλδενστερν / Νεκροθάφτης Β΄: ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΕΛΗ

Στον τελικό μονόλογο του Φόρτεμπρας ακούγεται ο ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΛΕΝΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΗ