Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Amir H. Fallah με τίτλο “You Can’t Teach What You Don’t Know” [Δεν μπορείς να διδάξεις αυτό που δεν γνωρίζεις]. Είναι η πρώτη ατομική έκθεση του στην Αθήνα και η δεύτερη με την γκαλερί Δύο Χωριά. Η έκθεση ξεκινάει στις 7 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 4 Οκτωβρίου, 2021.

Η έκθεση “You Can’t Teach What You Don’t Know” παρουσιάζει τις αριστοτεχνικά πολύπλευρες συνθέσεις του Amir H. Fallah, οι οποίες παντρεύουν ανόμοια στοιχεία από την ποπ και την παραδοσιακή κουλτούρα σε περίπλοκα, θελκτικά σύνολα που πραγματεύονται την ανεπίδεκτη απλούστευσης πολυπλοκότητα της ταυτότητας και του χαρακτήρα.

Μολονότι τα έργα του Fallah είναι πάντα βαθιά προσωπικά στον σχεδιασμό τους, το συγκεκριμένο σύνολο έργων εκπορεύεται από μια ιδιαίτερη οικειότητα για τον καλλιτέχνη, αφού εστιάζει σε μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους του. Η έκθεση σηματοδοτεί επίσης την πρώτη φορά που παρουσιάζεται το αλληγορικό έργο του πλάι σε ένα νέο σώμα έργων που ο καλλιτέχνης αποκαλεί «καννάβους» (grids), υπογραμμίζοντας τη συνάφεια ανάμεσα στις αντίστοιχες φιλοσοφικές τους βάσεις. Αυτές αποτινάζουν την ατομική μορφή υπέρ μιας πολύπλοκης συνύφανσης αναφορών και πολιτιστικών διεπαφών που πραγματεύονται από κοινού τις δομές και διαδικασίες θεμελίωσης ιδιωτικών αξιακών συστημάτων.

Amir H. Fallah, The Only Devil In Your Way Is Apathy, 2021, Acrylic on canvas, 91.5 x 122 cm, Front View

Το έργο του Fallah είναι εξίσου ριζωμένο τόσο στις παραδοσιακές περσικές μινιατούρες όσο και στο οριζόντιο απεικονιστικό επίπεδο του Robert Rauschenberg και στο ότι ενσαρκώνει το περίπλοκο συμπίλημα της προσωποποιημένης μνήμης, της πατροπαράδοτης κληρονομιάς και των παρεισφρητικών πολιτιστικών δυνάμεων του εμπορευματοποιημένου οπτικού μας πλέγματος που συναπαρτίζουν την προσωπο-διαμόρφωση.

Απολαυστικά στη θέαση, οπτικά πλούσια και, πάνω απ’ όλα, χαρούμενα, τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται από μια άμεση προσβασιμότητα που τα καθιστά προσιτά και συνάμα ακαταμάχητα. Ορισμένοι από τους τίτλους των έργων είναι στην πραγματικότητα μάντρα διαλογισμού που απευθύνονται στον γιο του καλλιτέχνη (ο οποίος μάλιστα είναι παρών παντού, παρακολουθώντας τα δρώμενα μέσω ενός άβαταρ – ένα γουρουνάκι από το αγαπημένο του εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο): The Only Devil in Your Way Is Apathy [Ο μόνος διάβολος στον δρόμο σου είναι η απάθεια], What Hurts You Blesses You [Ό,τι σε πονά είναι ευλογία] ή Build Borderless Worlds [Χτίσε κόσμους χωρίς σύνορα] – κωδικοποιημένα μηνύματα, μεστά νοημάτων σε κάθε ένα από τα σκόπιμα επιλεγμένα συστατικά στοιχεία τους, επιδεκτικά αποκωδικοποίησης με ένα εκατομμύριο μοναδικούς και διαφορετικούς τρόπους από κάθε έναν θεατή.

Amir H. Fallah, What Hurts You Blesses You, 2021, Acrylic on canvas, 91.5 x 122 cm, Front View

Όλα αυτά τα έργα γεννιούνται μέσα από μια χρονοβόρα μελετημένη διαδικασία, η οποία ξεκινά με τον καλλιτέχνη να συλλέγει επιμελώς αναρίθμητα αποκόμματα, σκίτσα, φωτογραφίες και επιλεγμένα μοτίβα, να τα συνθέτει σε κολάζ και να τα διασκευάζει σε πολυστρωματικά, εξαιρετικά πολυσύνθετα συναρμολογήματα στο Photoshop. Στη συνέχεια, τα αρχεία αυτά αναπαράγονται δεξιοτεχνικά πάνω στους καμβάδες, με μια τεχνική η οποία επιβραβεύει εσκεμμένα την κοντινή θέαση, χρησιμοποιώντας μια ασαφώς εκφραστική ζωγραφική λεπτομέρεια που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική εντύπωση της ενιαιότητας – ακριβώς όπως η φαινομενικά ad hoc φύση των εικόνων σε αυτά τα έργα έρχεται σε αντίθεση με τη βαθιά και ποιητική περίσκεψη στη σύνθεσή τους.

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Ο Amir H. Fallah (γεν. 1979, Τεχεράνη) έλαβε το BFA του στις Καλές Τέχνες και την Ζωγραφική από το Maryland Institute College of Art και το MFA του στη ζωγραφική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες. Έχει εκθέσει εκτενώς σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Οι επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τούσον. Μουσείο Τέχνης Νότιας Ντακότα, Μπρούκινγκς; Μουσείο Τέχνης Schneider, Άσλαντ, Όρεγκον; Σαν Ντιέγκο ICA; και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Nerman, Όβερλαντ Πάρκ.

Το 2009, ο καλλιτέχνης επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην 9η Μπιενάλε της Sharjah. Το 2015, ο Fallah έλαβε την επιχορήγηση Ζωγράφων και Γλυπτών του Ιδρύματος Joan Mitchell. Το 2019, ο πίνακας του Fallah Calling On The Past έλαβε το βραβείο North Trust Purchase στην EXPO Chicago. Το 2020, ο Fallah έλαβε την υποτροφία COLA Individual Artist Fellowship και την επιχορήγηση Artadia. Επιπλέον, ο καλλιτέχνης είχε μια ατομική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Tucson, συνοδευόμενη από έναν κατάλογο και μια εγκατάσταση ενός έτους στο ICA SanJose.

Amir H. Fallah, Build Borderless Worlds, 2021, Acrylic on canvas, 183 x 137cm, Front View

Τα έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές Jorge M. Pérez, Μαϊάμι, McEvoy Foundation For The Arts, Σαν Φρανσίσκο, Μουσείο Νέρμαν, Κάνσας Σίτι, SMART Μουσείο Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Μουσείο Davis, Μασαχουσέτη, Συλλογή Microsoft, Ουάσιγκτον, Κρατικό Μουσείο Τέχνης Plattsburg, Νέα Υόρκη, Cerritos College Public Art Collection, Καλιφόρνια και στο ιδιωτικό μουσείο Salsali, Ντουμπάι, ΗΑΕ.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Amir H. Fallah, From Dog To a Dog, 2021, Acrylic on canvas, 152.5 x 152.5cm, Front View