Το φεστιβάλ “American Book Club” πραγματοποιείται 8-10 Μαρτίου 2022, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Μέσα από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που προλογίζουν γνωστοί Έλληνες, αναδεικνύονται ο πλούσιος λογοτεχνικός κόσμος του Τruman Capote (Εν Ψυχρώ), του Tennessee Wiliams (Γυάλινος Κόσμος), του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ernest Hemingway και της Alice Walker, της πρώτης Αφροαμερικανής γυναίκας που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Τρίτη 8 Μαρτίου 19:00: Το Πορφυρό Χρώμα
Steven Spielberg | ΗΠΑ | 1985 | 154’
Προλογίζει: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου, Αθηνόραμα

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Alice Walker, με θέμα την ζωή φτωχών, μαύρων γυναικών στην ρατσιστική Αμερική του ’30, μεταφέρεται επιδέξια από τον Steven Spielberg στη μεγάλη οθόνη, χαρίζοντας στην ταινία 11 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Σέλι (Whoopi Goldberg, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση), της οποίας η αναζήτηση της πληρότητας σ’ έναν κόσμο κλειστό σ’ εκείνη μετατρέπεται σ’ ένα θρίαμβο της αγάπης ενάντια στη σκληρότητα, της χαράς ενάντια στον πόνο.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 19:00: Γκάρι Κούπερ & Έρνεστ Χέμινγουεϊ
John Mulholland | ΗΠΑ | 2013 | 140’

Γκάρι Κούπερ & Έρνεστ Χέμινγουεϊ, John Mulholland

Μια απροσδόκητη ματιά στην φιλία δύο γιγάντων, του Gary Cooper (Βραβευμένος με δύο Όσκαρ) και του Ernest Hemingway (Βραβευμένος με Νόμπελ και Πούλιτζερ). Εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες, ο συντηρητικός και ο φιλελεύθερος, η φιλία τους είναι και μια μελέτη του 20ου αιώνα.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 20:00: Τρούμαν Καπότε & Τενεσί Γουίλιαμς
Lisa Immordino Vreeland | ΗΠΑ | 2020 | 86’
Προλογίζει: Γιώργος Νανούρης, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός

Οι παράλληλες ζωές δύο φίλων, δύο ιδιοφυιών που ενώ δημιουργούσαν εξαιρετικά έργα στοιχειώνονταν από τα φαντάσματα του παρελθόντος, τους δαίμονες των εθισμών και την εκτυφλωτική, παραπλανητική λάμψη της επιτυχίας. Tennessee Wiliams και Τruman Capote, δυο λογοτεχνικά ιερά τέρατα σε έναν υποθετικό υπερθανάτιο διάλογο πάνω στη ζωή κι όλα της τα συχνά τραγικά τερτίπια, αποτυπωμένο σε ένα ιστορικά και συναισθηματικά πολύτιμο ντοκουμέντο.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υποτίτλους. Οι ταινίες «Γκάρι Κούπερ & Έρνεστ Χέμινγουεϊ» και «Τρούμαν Καπότε & Τενεσί Γουίλιαμς» είναι διαθέσιμες και online 12 & 13 Μαρτίου online εδώ.

*Απαραίτητη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Κεντρική εικόνα θέματος: Το Πορφυρό Χρώμα, Steven Spielberg