Μία επική περιπέτεια που διαδραματίζεται στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Μία οπτικά καθηλωτική ιστορία που ρίχνει φως στην καταγωγή του καλύτερου φίλου του ανθρώπου. Ένα πανανθρώπινο παραμύθι για την επιβίωση σκηνοθετημένο με αυθεντικότητα και συναίσθημα. Ένα εντυπωσιακό θέαμα χάρη στα οπτικά εφέ, τα καταπληκτικά τοπία και την καθηλωτική του ατμόσφαιρα.

Σύνοψη

Ένας νεαρός άντρας πηγαίνει για κυνήγι με τους καλύτερους της φυλής του. Τραυματίζεται και αναγκάζεται να μάθει να επιβιώνει μόνος του στην άγρια φύση. Εξημερώνει έναν λύκο που τον έχει εγκαταλείψει η αγέλη του κι έτσι μαθαίνουν να στηρίζονται ο ένας στον άλλον. Γίνονται γρήγορα σύμμαχοι και αντιμετωπίζουν αμέτρητους κινδύνους και δυσκολίες για να επιστρέψουν στους δικούς τους, πριν αρχίσει ο χειμώνας.

Alpha: Ζωώδη Ένστικτα

Πολύ πριν βρεθούν οι ηθοποιοί για την ταινία, ήταν σημαντικό να αποφασιστεί πώς θα απεικονιστούν τα ζώα, ειδικά ο Alpha, ο λύκος που εξημερώνει ο ήρωας της ταινίας. Ο σκηνοθέτης ήθελε η ταινία να είναι πραγματικό γύρισμα, όσο ήταν δυνατόν. Ήθελε πραγματικά ζώα και αληθινές τοποθεσίες. Το συναισθηματικό φορτίο της κεντρικής σχέσης της ταινίας, ανάμεσα στον άνθρωπο και στον λύκο, εξαρτιόταν από την αυθεντικότητα.

Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε ένα τσεχοσλοβάκικο λυκόσκυλο, που μπορεί να εκπαιδευτεί και μοιάζει πολύ στον πρόγονο του, τον λύκο.  Η ράτσα αυτή είναι μια φυλή που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 από τον στρατό και είναι διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού και του λύκου των Καρπαθίων. Δεν είναι διαδεδομένη φυλή, αλλά έχει αναγνωριστεί από τον κυνολογικό όμιλο και παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς.

Η παραγωγή πέτυχε τον πρώτο λαχνό με τον πεντάχρονο Chuck, έναν σκύλο που παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς. Ο σκύλος ήρθε σε επαφή με τον πρωταγωνιστή πολύ νωρίς και έτσι τον συνήθισε. Το επόμενο στάδιο ήταν να ενδιαφερθεί πραγματικά για τον ηθοποιό. Αυτό έγινε με πολλά κεράσματα!

Παραλειπόμενα

Μία εβδομάδα πριν το γύρισμα οι ηθοποιοί βρέθηκαν σε ειδική κατασκήνωση με ομαδάρχη έναν αρχαιολόγο που ειδικεύεται στην προϊστορική περίοδο. Εκεί εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή εργαλείων και όπλων της εποχής εκείνης.

Τριάντα άτομα απασχολήθηκαν στην ομάδα των κουστουμιών της ταινίας. Τέσσερις έφτιαχναν τα ειδικά παπούτσια, τρεις έκοβαν γούνες και δέρματα και οι υπόλοιποι έραβαν και έφτιαχναν τα στολίδια που συνήθιζαν να φοράνε οι Κρο-Μανιόν.

Τα κοστούμια ήταν πολύ βαριά, μερικά ζύγιζαν μέχρι και 18 κιλά. Και ενώ κρατούσαν τους ηθοποιούς ζεστούς κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, τα πράγματα δυσκόλεψαν κι άλλο όταν άρχισαν οι βροχές. Τις ζεστές μέρες, όμως, η κατάσταση ήταν αφόρητη, αφού η αίσθηση ήταν ότι περπατάνε μέσα σε μία σάουνα.

Η ταινία γυρίστηκε κυρίως στον Καναδά, καθώς και στο Πάρκο των Δεινοσαύρων, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNCESCO. Εκεί έχουν ανακαλυφθεί 150 πλήρεις σκελετοί δεινοσαύρων, που χρονολογούνται  στα 75 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Albert Hughes

Σενάριο: Daniele Sebastian Wiedenhaupt

Παίζουν: Kodi  Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Leonor Varela, Marcin Kowalczyk, Jens Hultén