Το Σπίτι της Κύπρου, μέσα στις καινοτόμες δράσεις του, θεσμοθετεί την παρουσίαση κάθε χρόνο ενός καταξιωμένου Κύπριου Χορογράφου. Φέτος στις 19 Νοεμβρίου 2019 θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η καταξιωμένη Χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου με το έργο Άλογα που επιλέγηκε και χορηγήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος Τερψιχόρη για την ανάπτυξη και προώθηση του σύγχρονου χορού.

ΑΛΟΓΑ: Η γλώσσα των αλόγων σφιχταγκαλιασμένη με την αρχετυπική της ανθρώπινης ύπαρξης γλώσσα του χορού, σε όλους τους δυνατούς μεταξύ τους συνδυασμούς.

Συντελεστές:

Έλενα Χριστοδουλίδου, Χορογράφος
Ιδέα/χορογραφία της Έλενας Χριστοδουλίδου.
Επί σκηνής (με αλφαβητική σειρά τα ονόματα): Άδωνις Κυριακίδης, Ρεγγίνα Μαρκίδου, Γιάννης Οικονομίδης, Στέφανη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαμεθοδίου, Ήβη Χατζηβασιλείου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Φωτισμός: Σεσίλια Τσελεπίδου
Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Mάσκες: Mάρθα Φωκά
Οργάνωση παραγωγής: Mάρκος Γραμματικόπουλος

Έλενα Χριστοδουλίδου

To 2002 η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου ίδρυσε το Αμφίδρομο Χοροθέατρο μια από τις ελάχιστες ομάδες σύγχρονου χορού τότε στην Κύπρο. Η ριζοσπαστική παρέμβαση της ομάδας στα χοροθεατρικά δρώμενα του τόπου ξεκίνησε με το έργο «Στο λυκόφως της μοναξιάς» το οποίο παρουσιάστηκε σε εναλλακτικό χώρο στην πράσινη γραμμή (Μουσική σκηνή Εξάντας). Στην μακρόχρονη πορεία του το Αμφίδρομο έχει παρουσιάσει δεκάδες έργα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στο Αμφίδρομο Χοροθέατρο χόρεψαν από το 2002 μέχρι το 2019, 49 χορευτές και χορεύτριες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Το 2010 η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου δημιούργησε το έργο(No lines in the horizon) με την ευκαιρία των 50 χρόνων ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. To 2012 Αμφίδρομο Χοροθέατρο δημιούργησε το έργο «Sharing Stories» στο πλαίσιο των επίσημων πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία ανάληψης της Κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

Τα έργα της αντανακλούν έντονα την αντίληψη της χορογράφου περί του μεταπολιτικού ρόλου της τέχνης στην σύγχρονη εποχή γι’ αυτό και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους κυρίαρχους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς. Τους αποκωδικοποιούν και υπερβαίνουν…