Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η λογοτεχνία στη σκηνή», την “Άμπα” του Θωμά Τσαλαπάτη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή για τον μήνα Φεβρουάριο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κι εδώ νυχτώνει
Μα μόνο μέχρι τη μέση
Έτσι,
όσο πιο κοντός είσαι
τόσο περισσότερο ξημερώνεις

Ξαφνιασμένοι, οι επισκέπτες του μουσείου καταλήγουν να γίνου εκθέματά του, ένα παιδί ξεπερνά τον πατέρα του σε ηλικία, οι ανηφόρες αρνούνται να γίνουνε κατηφόρες, σε μια γειτονιά της πόλης κατοικούνε αποκλειστικά Νίτσε και το δάσος στέκει ανεστραμμένο στον ουρανό.

Καλωσήρθατε στον κόσμο της Άλμπα. Τον κόσμο μιας πόλης και τον κόσμο ενός κοριτσιού με το ίδιο όνομα. Στο ημερολόγιο μιας εβδομάδας.

Καλωσήρθατε στη θεατρική απόδοση του ποιητικού βιβλίου του Θωμά Τσαλαπάτη σκηνοθετημένη από τον Κωνσταντίνο Χατζή.

Σε μια συνομιλία της λογοτεχνίας με το θέατρο, εδώ που οι λέξεις και τα σώματα είναι φτιαγμένα από την ίδια ύλη, εδώ που η ανάσα είναι κίνηση και είναι λόγος.

Καλωσήρθατε σε μία συνάντηση.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής σημειώνει: «Από τις πρώτες φράσεις του ποιήματος, καταλαβαίνεις πως ο ποιητής αναμετριέται με την πιο βαθιά ρίζα του “προσωπικού”. Λέξεις, σιωπές, νοήματα, εικόνες γεννούν μια προσωπικά ανελέητη φωνή που ψιθυρίζει εκκωφαντικά. Όσο περπατάς στους δρόμους της Άλμπα, όσο ζεις τις μέρες της, μία μία ξεχωριστά, κάθε φορά που την συναντάς, όταν αντικρίζεις τις πολιτείες της, η φωνή σου έχει ανάγκη από την φωνή των άλλων. Καταλαβαίνεις πως η προσωπική σου διαδρομή ταυτίζεται με τις προσωπικές διαδρομές όλων όσων έζησαν, ζουν, θα ζήσουν. Καταλήγεις να ανακαλύψεις πως η “Άλμπα” είναι μια προσωπική πολυφωνία. Αυτήν την αίσθηση είχα πρωτοδιαβάζοντας το ποίημα του Θωμά Τσαλαπάτη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ανακαλύψω τις δυνατότητες και τα όρια που δίνουν “έργα” που δεν έχουν γραφτεί για το θέατρο.»

Περπάτα λοιπόν τους δρόμους της Άλμπα, το αδιάβροχο έξω της, και κράτα όσο μπορείς σιωπηλό το λαθραίο σύννεφο που κρύβεις στις τσέπες σου.

Ταυτότητα παράστασης

Ποίηση: Θωμάς Τσαλαπάτης
Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνική εγκατάσταση: η ομάδα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Νικόλας Μακρής

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου
Χριστίνα Βασιλοπούλου
Μαρία Μαλλλούχου
Πηνελόπη Σεργουνιώτη
Χρήστος Τζιώτας