Ένα παράξενο, ξεκαρδιστικό και συγκινητικό μυθιστόρημα που ισορροπεί μεταξύ ελπίδας και απελπισίας, αγάπης και σπαραγμού από τη σημαντικότερη σύγχρονη δανέζα συγγραφέα, η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Man Booker International.

Υπόθεση

H Σόνια είναι µια σαραντάρα µεταφράστρια αστυνοµικών µυθιστορηµάτων που προσπαθεί να βρει τον δρόµο της στη ζωή. Μαθαίνει οδήγηση. Κάνει διαλογισµό. Και παλεύει να επανασυνδεθεί µε την αδερφή της.

Όµως η Σόνια προτιµά να φάει ένα γλυκό παρά να διαλογιστεί. Η δασκάλα της οδήγησης δεν την αφήνει ν’ αλλάξει ταχύτητα. Και η αδερφή της δεν απαντά στα τηλεφωνήµατά της.

Ο νους της Σόνιας γυρνά πίσω σε τοπία γεµάτα δύναµη από την παιδική της ηλικία – ο απέραντος ουρανός και τα σµήνη των αγριόκυκνων· να χάνεσαι µέσα στα χωράφια µε τα στάχυα σίκαλης. Πώς όµως να επιστρέψει σ’ ένα µέρος που δεν αναγνωρίζει πια; Και πώς µπορεί να αποδράσει από την αποξένωση της Κοπεγχάγης;

Ξεκαρδιστικό όσο και συγκινητικό, το απολαυστικό µυθιστόρηµα της βραβευµένης δανέζας Dorthe Nors αφηγείται τη διαδροµή µιας γυναίκας προς τον αληθινό της εαυτό χωρίς χάρτη και οδηγίες, ισορροπώντας µεταξύ ελπίδας και απελπισίας, αγάπης και σπαραγµού.

Έγραψε ο Τύπος:

Η Dorthe Nors είναι φανταστική. – Junot Diaz, συγγραφέας

Πνευµατώδες και πικρό, αψύ και λυρικό. – Los Angeles Times

Οξυδερκές και αστείο, λειτουργεί σαν υποδόρια ένεση ανησυχίας και προβληµατισµού. – Times

Σε αυτό το σύντοµο µυθιστόρηµα η Nors κατορθώνει να συµπυκνώσει την ουσία της ζωής… Οι ήσυχες σκέψεις της Σόνιας κάνουν τη διαδροµή ν’ αξίζει τον κόπο, ενώ κάθε µικρή πράξη µη συµµόρφωσης της ηρωίδας είναι αξιαγάπητη. – Spectator

Ελπιδοφόρο χωρίς συναισθηµατισµό, αφήνοντας χώρο στην αγάπη αλλά χωρίς να εξισώνει την αγάπη µε τη µαγεία. Και η αγάπη έρχεται από το πιο αναπάντεχο µέρος, που θα σας εκπλήξει και θα σας κάνει να χαµογελάσετε. Θα πρέπει να το διαβάσετε και θα καταλάβετε. – Elle

Η συγγραφέας

Η Dorthe Nors είναι γεννημένη τον Μάιο του 1970 και έχει σπουδάσει σκανδιναβική φιλολογία. Πριν αρχίσει να γράφει βιβλία, μετέφραζε σουηδικά αστυνομικά – κυρίως βιβλία του Johan Theorin. Έκανε το ντεμπούτο της το 2001. Γράφει μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα. Πιο γνωστό της βιβλίο είναι το Kant Slag, μια συλλογή διηγημάτων που έχει εκδοθεί στα αγγλικά ως Karate Chop. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα, όπως το Harper’s, η Boston Review, η Guernica. Είναι η πρώτη Δανή συγγραφέας που έχει δημοσιεύσει διήγημα στο New Yorker – το διήγημα “The Heron” με εικονογράφηση του σπουδαίου Ιταλού coloured pencil artist Marco Mazzoni. Το 2011 έλαβε τριετή υποτροφία από τον Δανέζικο Οργανισμό Τεχνών για το «ασυνήθιστο και εξαιρετικό ταλέντο της». Για τη συλλογή διηγημάτων Karate Chop κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο P.O. Enquist.