Την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2014, το Θέατρο ΡΟΔΑ ανεβάζει στον Άγιο Δημήτριο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φθινοπωρινές Γιορτές στην ΠΟΛΗ», στο αίθριο του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου, το έργο Αλκιβιάδης Άγιος, σε σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή.

Η ΡΟΔΑ παρουσιάζει την εκπληκτική ζωή του Αλκιβιάδη, του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού της αρχαίας Αθήνας και αγαπημένου μαθητή του Σωκράτη, που η ζωή του έχει γίνει αντικείμενο μεθοδευμένης ιστορικής παραποίησης και άθλιας κατασυκοφάντησης.

Το έργο παρουσιάζει την αλήθεια για τον Αθηναϊκό επεκτατισμό και ασχολείται με το μεγάλο ερώτημα, εάν ο Σωκράτης θεωρείται μέγας παιδαγωγός φιλόσοφος, πώς είναι δυνατόν ο μαθητής του, τον οποίο ο ίδιος μέχρι το τέλος ακλόνητα υποστήριξε, να συνεχίζει να έχει μια τόσο αρνητική ιστορική εικόνα  όσο ο Αλκιβιάδης;

Ζωντανές αναπαραστάσεις των Ελευσίνιων Μυστηρίων, των εκστατικών μυστηρίων του Πανός και των Κάβειρων συνθέτουν τον άξονα της θεατρικής αυτής παρουσίασης, που αναζητά τις ρίζες της Πλατωνικής παράδοσης και δείχνει την άμεση σχέση της φιλοσοφίας με τις μυστικιστικές πρακτικές του αρχαίου μας κόσμου.

Είναι μια επική θεατρική αφήγηση, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήρωα και ανεβαίνει στη σκηνή σε θεατρική υπερπαραγωγή, με ζωντανή μουσική και εντυπωσιακά κοστούμια.

Οι παραστάσεις της ΡΟΔΑ με το πανάρχαιο έπος της Ινδίας «Ραμαγιάνα», το μεσοποταμιακό «Γκιλγκαμές», και τον «Αμφιάραο», έχουν παρουσιαστεί στο παγκόσμιο ρεπορτάζ του CNN.

Οι συντελεστές της παράστασης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρία Περετζή
ΣΚΗΝΙΚΑ: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
ΜΟΥΣΙΚΗ: Τάκης Πατερέλης / Πία Πιερράκου / Γιώργος Ντούνης / Δημήτρης  Γασπαράτος  / Σταύρος Κάπππας, Μαρία Περετζή
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μαρία Περετζή / Ιουλία Βεντίκου / Βίκη Τσέλιου / Πόπη Αστέρη / Γιώτα Πιτσιρή / Εύα Αυλίδου / Μαρίζα Πελεκάνου/ Άννα Κυπραίου
ΧΟΡΙΚΑ: Μαρία Περετζή
ΗΧΗΤΙΚΑ: Δημήτρης Γασπαράτος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Φώτης Τραγανουδάκης / Mαρίζα Πελεκάνου
ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Μαρία Περετζή / Άγγελος Γιαννάτος / Δημήτρης Νέλλας

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ:
Αλκιβιάδης: Δημήτρης Γασπαράτος  
Σωκράτης: Σταύρος Κάππας
Άνυτος: Σταμάτης Λόγος
Διοτίμα: Ιουλία Βεντίκου
Περσεφόνη: Ιουλία Βεντίκου
Ιεροφάντης: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Νικίας: Δημήτρης Νέλλας
Φίλοι Αλκιβιάδη: Γιώργος Κωστογιάννης / Αλέξανδρος Μπάτσης / Γιάννης Καλημέρης
Φίλοι Άνυτου: Δημήτρης Νέλλας / Γιάννης Αγγέλης  
Χορός – Ιέρειες: Βίκη Τσέλιου / Ιουλία Βεντίκου / Εύα Αυλίδου / Κωνσταντίνα Μπαξεβάνη / Μαρίζα Πελεκάνου / Πία Πιερράκου / Δήμητρα Παπαδημητρίου / Χρυσούλα Μπέτσα / Πάττυ Παπαγεωργίου / Αθηνά Τσιουμπλεκτσή / Λένα Κοντοπίδου / Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή / Άννα Κυπραίου / Μαρία Τσούγκα

ΟΠΛΙΣΜΟΙ: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: Πόπη Αστέρη / Μαρία Συμεωνίδου
ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Περετζής