Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει την έκθεση της Αλίκης Παλάσκα με τίτλο «O Χρόνος Παραμένει Ακίνητος, Όπως Ενας Κλειστός Χώρος»…

… η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 15  Νοεμβρίου 2012 στις 19.30, και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2013.

Η έκθεση «O Χρόνος Παραμένει Ακίνητος, Όπως Ενας Κλειστός Χώρος» έχει δανειστεί τον τίτλο της από το βιβλίο του Guy Debord  (Η Κοινωνία του Θεάματος) και αποτελεί προέκταση της προηγούμενης ατομικής της Αλίκης Παλάσκα, συνδυάζοντας και τώρα ατμοσφαιρικές εγκαταστάσεις με ζωγραφική πάνω σε ύφασμα.

Η Αλίκη Παλάσκα δημιουργεί ένα περιβάλλον που αποτελείται από επιμέρους εγκαταστάσεις διαφορετικής κλίμακας και ένα βίντεο. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και του θεάματος, τις οποίες η καλλιτέχνης προσεγγίζει – με κάποια στοιχεία θεατρικότητας – ως ένα σύμπλεγμα ιδεών που μέσα από τα έργα της βρίσκονται σε ένα διαρκή διάλογο. Εδώ αναιρείται η γραμμικότητα του χρόνου (δηλαδή το χθές και το αύριο δεν αποτελούν τα δύο άκρα) και επισημαίνεται ο χώρος ως ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο συμβάινουν ανεξάρτητα γεγονότα. Θραύσματα μνήμης που ανατρέχουν σε προηγούμενες εποχές, με αναφορές έργων τέχνης του 15ου και 16ου  αιώνα και αντικείμενα που παραπέμπουν σε παραστάσεις θεάματος του 19ου αιώνα και αρχές του 20ού. Ο χώρος μοιάζει να χάνει τον υποθετικό χρόνο μέσα στον οποίο βρίσκεται. Όπως επισημαίνει και ο Guy Debord «…μέσα στο θέαμα βλέπουμε την αναπαράσταση ενός τμήματος του κόσμου ενώπιον του κόσμου αλλά και ταυτόχρονα ανώτερο από αυτόν »

Η πολυετής εικαστική πορεία της Αλίκης Παλάσκα χαρακτηρίζεται από μια «εμμονή» που μεταλάσσεται και επανανοηματοδοτείται κάθε φορά σε ένα νέο πλαίσιο. Η καλλιτέχνης ακολουθεί μια δική της ιδιότυπη καλλιτεχνική έκφραση, μέσα από τη γλυπτική και τη ζωγραφική, υποδεικνύοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και σχόλια πάνω σε καίρια κοινωνικά θέματα.

Τη βραδυά των εγκαινίων, η υψίφωνος Ελένη Λυδία Σταμέλλου θα τραγουδήσει τραγούδια του 15ου και 16ου αιώνα, με τη συνοδεία του πιανίστα Μάριου Καζά.

Caro mio ben – Giuseppe Giordani
Danza, Danza- Francesco Durante
O bellissimi capelli – Andrea Falconieri
Nel cor piu non mi sento – Giovanni Paisiello
Sebben Crudele . Antonio Caldara
Se tu m’ami – Giovanni Battista Pergolesi