Μια εξαιρετική παράσταση παρουσιάζει αυτές τις ημέρες το Φεστιβάλ Αθηνών στο – πολυάριθμο και πιστό είναι η αλήθεια-κοινό του, αυτή, των αδελφών Αλί και Χεντί Ταμπέτ υπό τον τίτλο “Rayahzone”.

Από τη Μαριάννα Παπάκη

Στην πρεμιέρα της παράστασης, που πραγματοποιήθηκε χθες (Πέμπτη 14 Ιουνίου), το κοινό με τη μεγάλη του προσέλευση, απέδειξε πως έχει και την περιέργεια και την επιθυμία να γνωρίσει νέους κόσμους, να αποκτήσει νέες καλλιτεχνικές εμπειρίες και να μυηθεί σε νέους δρόμους τέχνης. Το Rayahzone αντάμειψε όσους βρεθήκαμε στην Πειραιώς 260, για την περιέργειά μας και γι’ αυτό το λόγο καταχειροκροτήθηκε.

Τα αδέλφια Αλί και Χεντί Ταμπέτ με ρίζες από το Βέλγιο και την Τυνησία, έστησαν μία παράσταση που «ανήκει γεωγραφικά» στην ανατολή και μας ξενάγησε με μέσα τα ακροβατικά, τον χορό και φυσικά τη μουσική στον μυστηριακό κόσμο των Σούφι. Επί σκηνής πέντε μουσικοί Σούφι με τα κρουστά και φυσικά τις απόκοσμες φωνές τους δίνουν ρυθμό θρησκευτικό στην παράσταση εμφυσώντας τής στιγμές ιεροτελεστίας. Η κίνηση των χορευτών άλλες φορές εντυπωσιάζει, άλλες ταξιδεύει. Ακροβασία και χορός μπλέκονται και δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης δύναμης και δυνατότητας.

Τα μηνύματα της παράστασης πολλά. Άλλα γράφονται στους τοίχους από τους χορευτές, άλλα είναι αυταπόδεικτα και μπροστά στα μάτια των θεατών και άλλα υποδηλώνονται, όχι μόνο από την μυστηριώδη ατμόσφαιρα της Ανατολής, αλλά και από τις πολλές χιουμοριστικές στιγμές που εμπεριέχει η παράσταση από την πρώτη κιόλας σκηνή της.

Μια πραγματικά πολύ ευχάριστη εμπειρία στη μουντή περίοδο που διανύουμε κι αυτό για τους εξής λόγους: Παρακολουθήσαμε μια χορογραφία με στοιχεία ανατολής, πολύ διαφορετική και ως προς την τεχνική και ως προς τη φιλοσοφία, από αυτές με τις οποίες το ελληνικό κοινό έχει εξοικειωθεί τα τελευταία χρόνια και «ανήκουν» στη Δύση. Αλλά δεν είναι μόνο το διαφορετικό που έκανε την παράσταση να ξεχωρίσει∙ Είναι η επιμελημένη, πρωτότυπη δουλειά, καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσα και ευρηματική σε συνδυασμό με τα θέματα που πραγματεύεται τα οποία ίσως να είναι κλασικά και χιλιοειπωμένα (Ο Θεός, ο άνθρωπος), ήταν όμως μελετημένα με προσοχή και έμοιαζαν να έρχονται από πολύ παλιά κουβαλώντας μαζί τους μία παράδοση ακόμη ανεξερεύνητη σε εμάς.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για ακόμη δύο βραδιές στις 15 και 16 Ιουνίου 2012 στην Πειραιώς 260.