Η Φαντασία είναι ένα μελόδραμα που εξελίσσεται στον κόσμο τής λαϊκής μουσικής σκηνής του ’90, με ήρωες μια νεαρή τραγουδίστρια, έναν παλαίμαχο τραγουδοποιό και έναν γνωστό τραγουδιστή, που μπλέκουν σε έναν μοιραίο έρωτα που θα τους οδηγήσει στα άκρα.

Από την πρώτη στιγμή ήξερα πως το δραματικό είδος που θα υπηρετούσε καλύτερα αυτή την ιστορία ήταν το μελόδραμα. Ένα είδος που για πολλούς στην Ελλάδα προκαλεί αμηχανία ή και αποστροφή, καθώς ταυτίζεται με διάφορες ταινίες φτηνού συναισθηματισμού του ’60, που έχουμε μάθει να κοροϊδεύουμε. Υπάρχουν όμως μελοδράματα – διαμάντια στην ελληνική κινηματογραφία, που αξίζει να ξαναδεί κανείς, όπως τα Χειροκροτήματα και τα Πρόσωπα Λησμονημένα του Γιώργου Τζαβέλλα ή το Τελευταίο Ψέμα τού Μιχάλη Κακογιάννη.

Η προσέγγισή μου στη δημιουργία τής ταινίας ήταν μια μουσική προσέγγιση. Σαν δηλαδή να έγραφα ένα τραγούδι, σαν η ταινία να ήταν ένα τραγούδι, που θα μας έλεγε μια ιστορία με έντονα συναισθήματα, όπως τα παλιά τραγούδια του Χιώτη, του Μητσάκη, του Παπαϊωάννου, που δεν έχουν ρεφρέν, αλλά τρεις αφηγηματικές στροφές, όπου σε κάθε στροφή εξελίσσεται η ιστορία.

Το σενάριο πέρασε από πολλές φάσεις, την τελική του όμως μορφή την πήρε αφού ξεκίνησαν οι πρόβες με τους ηθοποιούς, και σε αρκετές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια τού γυρίσματος. Ήταν μια διαδικασία γεμάτη εκπλήξεις, εκπλήξεις, πάνω απ’ όλα, προς εμένα τον ίδιο, καθώς πολύ συχνά το γύρισμα έπαιρνε έναν αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα, μια δηλαδή Φαντασία με τη μουσική έννοια τής λέξης.

Η συνεισφορά των τριών πρωταγωνιστών (Ρένα Μόρφη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Στάνκογλου) του διευθυντή φωτογραφίας Σίμου Σαρκετζή και του ενδυματολόγου Βασίλη Μπαρμπαρίγου στην τελική μορφή τής ταινίας ήταν καθοριστική. Όπως καθοριστική ήταν και η συνεργασία μου με τον συνθέτη Μίνω Μάτσα, με τον οποίον χτίσαμε, θα έλεγα, νότα νότα, τον ιδιαίτερα σύνθετο και ποικιλόμορφο μουσικό κόσμο τής ταινίας.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε κινηματογράφο στο New York University, Tisch School of the Arts στη Νέα Υόρκη. Έχει γυρίσει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, διαφημιστικά, τηλεταινίες και ντοκιμαντέρ. Η Φαντασία είναι η τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους ως σκηνοθέτης και η πέμπτη ως σεναριογράφος.


Διαβάστε επίσης:

Φαντασία, του Αλέξη Καρδαρά