Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου φιλοξενεί μόνιμα μια μικρή συλλογή από προσωπικά αντικείμενα και τις

πρώτες εκδόσεις βιβλίων του Στρατή Τσίρκα (1911-1980), δωρεά της συζύγου του συγγραφέα από το 1994.

 

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Τσίρκα (1911-2011), το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει μια έκθεση με έργα φοιτητών του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εμπνευσμένα από την τριλογία του συγγραφέα Ακυβέρνητες πολιτείες που τον καθιέρωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Τα έργα δεν έχουν το χαρακτήρα απλής εικονογράφησης. Το σκεπτικό της έκθεσης ήταν  να δημιουργηθεί ένας διάλογος ανάμεσα στους νέους καλλιτέχνες του σήμερα που πειραματίζονται με νέες τεχνικές, τεχνολογίες αλλά και ιδέες και τα πρωτοποριακά, για την εποχή τους, κείμενα του Τσίρκα, που μέσα από τις προσωπικές και καθολικές ιστορίες που αφηγούνται εκφράζουν ένα βαθύ ανθρωπισμό.

 

Το αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης είναι έργα πολυεπίπεδα με εννοιολογικές βάσεις που αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες της σύγχρονης χαρακτικής. Μέσα στην τοιχογραφία των ιστορικών δρώμενων της τριλογίας, οι καλλιτέχνες ανακαλύπτουν αντιστοιχίες του σήμερα. Η Ιερουσαλήμ, το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια είναι μικρογραφίες ενός πανσπερμικού κόσμου μειονοτήτων, ένα μωσαϊκό εθνοτήτων διαφορετικών τάξεων και ποικίλων κοινοτήτων που βιώνουν οδυνηρές εμπειρίες. Ένας μικρόκοσμος που παραπέμπει στη σύγχρονη παθολογία του πολέμου και της νέας τάξης πραγμάτων.

 

Εγκαίνια: Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 & ώρα 19.00

 

Τη βραδιά των εγκαινίων θα απονεμηθεί συμβολικό χρηματικό βραβείο σε ένα συμμετέχοντα καλλιτέχνη καθώς και δύο χρηματικοί έπαινοι.

 

Επίσης θα προβληθεί η ταινία ντοκυμαντέρ «ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ σε πρώτο πρόσωπο» του Τάκη Χατζόπουλου την οποία θα προλογίσει η κα Χρύσα Προκοπάκη, μελετήτρια και επιμελήτρια των νεώτερων εκδόσεων των έργων του συγγραφέα.

 

Συμμετέχουν:

Χρήστος Αγγελόπουλος, Αργυρώ Βασιλάκου, Κωνσταντίνα Γεώργα, Canuto Kallan, Βίκυ Κολιπέτσα, Ιωάννα Λιανού, Φαίη Μητσάνη, Πολυτίμη Μπενάκη, Μαρίνα Προβατίδου, Δημήτρης Σπανόπουλος, Μαριλένα Συνοδινού, Ελένη Τσαλδίρη, Μιχάλης Φαλκώνης, Παναγιώτης Φερεντίνος, Μυρτώ Φερεντίνου, Σύλβια Φέσσα.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Διονυσία Γιακουμή, Ιστορικός Τέχνης, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
Υπεύθυνη καθηγήτρια ΑΣΚΤ: Βίκυ Τσαλαματά, Διευθύντρια Τομέα και Β΄Εργαστηρίου χαρακτικής ΑΣΚΤ
Συντονισμός: Διονυσία Γιακουμή, Ναταλία Παυλάτου (Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου) Βίκυ Τσαλαματά (ΑΣΚΤ)