Ένα πολυφωνικό όργανο της παραδοσιακής αλλά και λόγιας μουσικής, με ζεστό και πλούσιο ήχο, το οποίο όμως σπάνια ακούγεται στις συμφωνικές αίθουσες.

Στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, ο διακεκριμένος σολίστ του ακορντεόν και του μπαγιάν Παναγιώτης Ανδρέογλου, ερμηνεύει έργα ελλήνων και ξένων συνθετών, πλαισιωμένος από ένα ορχηστρικό σύνολο αφοσιωμένο στη διάδοση της μουσικής του 20ού και 21ου αιώνα, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ) υπό τη διεύθυνση του Ιάκωβου Κονιτόπουλου. Στο πρόγραμμα της βραδιάς, συνθέσεις του Αργεντινού Άστορ Πιατσόλλα και της ρωσο-ταταρικής καταγωγής Σοφίας Γκουμπαϊντούλινα, δύο δημιουργών του καιρού μας, με κοινή αγάπη για το ακορντεόν. Συγκεκριμένα, το ΕΣΣΜ παρουσιάζει Τρία τάνγκο για ενόργανο σύνολο του Άστορ Πιατσόλλα, του βασιλιά του μπαντονεόν, το οποίο αποτελεί την αργεντίνικη εκδοχή του ακορντεόν, ενώ ο Παναγιώτης Ανδρέογλου συμπράττει με τον τσελίστα Κωστή Θέο στην ερμηνεία του ντουέτου για βιολοντσέλο και μπαγιάν In Croce της Σοφίας Γκουμπαϊντούλινα, έναν μουσικό διαλογισμό πάνω στο νόημα του σταυρού που η μεγάλη συνθέτρια έγραψε αρχικά για τσέλο και εκκλησιαστικό όργανο.

Στη συναυλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου κύκλου εκδηλώσεων Ακορντεόν, ξεχωριστή θέση έχουν γνωστοί έλληνες δημιουργοί: ο Γιώργος Χατζημιχελάκης και ο Κώστας Τσούγκρας αλλά και ο κορυφαίος ακορντεονίστας και συνθέτης Χρήστος Ζερμπίνος.

Το πρόγραμμα

Γιώργος Χατζημιχελάκης Φολκλορικόν Οξύ VI, για ενόργανο σύνολο (2018)

Κώστας Τσούγκρας Cantus firmus, για σόλο ακορντεόν
Παναγιώτης Ανδρέογλου, μπαγιάν

Χρήστος Ζερμπίνος Στη σκιά του κόσμου, με τρεις νότες, για ενόργανο σύνολο (2018)

Δ ι ά λ ε ι μ μ α

Sofia Gubaidulina In Croce, για βιολοντσέλο και μπαγιάν (1992)
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο
Παναγιώτης Ανδρέογλου, μπαγιάν

Astor Piazzolla Three Tangos, για ενόργανο σύνολο: Fuga y Misterio,
Oblivion, Adiόs Nonino