Τα φετινά Αισχύλεια ξεκινούν στα τέλη Αυγούστου και όπως κάθε χρόνο υπόσχονται ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μία από αυτές είναι φυσικά και η παραγωγή του Εθνικού Θέατρου, Αισχύλου Πέρσες, η οποία θα ανέβει στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 30 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου και το σημαντικότερο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας θεατρικής ιστορίας, σκηνοθετημένο από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Dimiter Gotscheff και με μια πλειάδα πρωταγωνιστών τόσο στους κύριους ρόλους, όσο και στο χορό.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλη στη θέση της για να ανοίξει την αυλαία στα φετινά Αισχύλεια.

Ο βουλγαρικής καταγωγής Ντίμιτερ Γκότσεφ, που τον γνωρίσαμε στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών με τον εξαίρετο «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ,  επιστρέφει στην Ελλάδα για να υπογράψει την σκηνοθεσία στους «Πέρσες», στην πρώτη από τις δύο φεστιβαλικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για το 2009,  με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο της τραγικής Άτοσσας και τον Μηνά Χατζησάβα στο ρόλο του «Δαρείου».

Ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση (Άτοσσα), Μηνάς Χατζησάββας (Δαρείος), Νίκος Καραθάνος (Ξέρξης), Στεφανία Γουλιώτη (κορυφαία), Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Ανδρέου και άλλοι ηθοποιοί.