35η χρονιά για την γιορτή της Ελευσίνας τα Αισχύλεια, που φέτος θα ανοίξουν τις πύλες τους στις 24 Αυγούστου και θα γεμίσουν

για 35 μέρες φως, μελωδία και χρώμα τις βραδιές και τις ζωές μας.

Μουσική
Οι φετινές Μουσικές Εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στο ομορφότερο σημείο της πόλης με το πιο όμορφο φεγγάρι της χρονιάς, καθώς με την αυγουστιάτικη πανσέληνο o αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί τους φίλους του θεσμού και της Ελευσίνας σε μια μοναδική μελωδική βραδιά με το Τρίφωνο στις 24/8.

Ακολούθως υποδεχόμαστε  τον Σεπτέμβρη στο Παλαιό Ελαιουργείο συντροφιά με τους Raining Pleasure (1/9), ενώ στις 3/9 ο μεγάλος τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας θα μας παρασύρει σε μια μοναδικά διονυσιακή μουσική βραδιά. Στις 10/9 θα συνταξιδέψουμε με τη Μαρία Φαραντούρη τη Έλλη Πασπαλά και τη Σαβίνα Γιαννάτου στις εθνικές μουσικές του κόσμου και στις 15/9 θα απολαύσουμε την Έλενα Χριστοδούλου και  τον Παναγιώτη Πετράκη σε  μια συναυλία μουσικής δωματίου με πιάνο και τραγούδι. Οι μουσικές εκδηλώσεις των φετινών Αισχυλείων θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα & του Νίκου Βελιώτη στις 17/9.

Θέατρο
Πλούσιο και πολυσχιδές και το πρόγραμμα των  Θεατρικών Εκδηλώσεων των Αισχυλείων.

Οι θεατρικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 25/8 με τους «Ιππείς» που παρουσιάζει  η Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου σε σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη, και ακολουθούν οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου «Ορέστης» στις 29/8 σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά και «Λυσιστράτη» στις 5/9 σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα. Στις 8/9  η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος συνεχίζοντας την ερευνά της στην Κρητική Αναγέννηση  παρουσιάζει το δεύτερο σχεδίασμα της Ερωφίλης  (σε σκην. Σ.  Κακάλα), και  στις 12/9 έρχονται από το ΚΘΒΕ οι «Αχαρνής» (σε σκην.Σ. Χατζάκη).

Για τους μικρούς θεατρόφιλους τα Αισχύλεια φιλοξενούν στις 16/9 την οικολογική σάτιρα του Ευγένιου Τριβιζά «Για μια φούχτα μπάμιες» από την ομάδα Σκαραβαίοι (σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης), ενώ από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας που θα μας παρουσιάσει στις 18/9 τον Δον Καμίλο (σκην. Δημήτρης Θεοδώρου).

Αφιέρωμα στην Ιερά Οδό – «Δυτικά Βήματα – στα βήματα της Ιεράς Οδού»

Επιπροσθέτως στις 2 Σεπτεμβρίου η  Αιμιλία Μπουρίτη και η ομάδα “συν -εργασία” θα παρουσιάσουν την  χοροθεατρική παράσταση «Δυτικά Βήματα – στα βήματα της Ιεράς Οδού», σε μια βραδιά-αφιέρωμα στην Ιερά Οδό, που θα πλαισιωθεί από βιντεοπροβολή  και ομιλίες από την λογοτέχνιδα κυρία Ελένη Λαδιά, την αρχαιολόγο κυρία Καλλιόπη Παπαγγελή και τον κοινωνιολόγο κύριο Νίκο Παπαστεργιάδη,

Επιστημονική Ημερίδα
Τα Αισχύλεια και το Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος – «ΔΕΣΜΟΙ» συνεχίζουν για όγδοη χρονιά τη συνεργασία τους με την Επιστημονική Ημερίδα «Το Θεατρικό Προσωπείο στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα», που θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στις 13 Σεπτεμβρίου ενώ, παράλληλα, θα εκτεθούν από τη σπάνια συλλογή του Θεατρικού Μουσείου οι μάσκες (προσωπεία) των Δελφικών Εορτών (1927) των Σικελιανών, για τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

Προβολές
Διήμερο Οικολογικών Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Αυγούστου με τις προβολές των ντοκιμαντέρ «Out of balance» και «GAMBIT» αντίστοιχα, ενώ από τις 19 ως τις 23 Σεπτεμβρίου υποδεχόμαστε τους Κινηματογραφιστές στην ομίχλη με τις ταινίες «Ακαδημία Πλάτωνος», του Φίλιππα Τσίτου στις 19/9, «Χρυσόσκονη», της Μαργαρίτας Μαντά στις 20/9, «Ακροβάτες του  κήπου», του Χρήστου Δήμα στις 21/9 και «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου 23/9. Στα πλαίσια τις συνάντησης με τους Κινηματογραφιστές στην ομίχλη θα διεξαχθεί στις 22/9 ομιλία.

Εικαστικά
Τέλος, συνεχίζοντας την προσπάθεια για προβολή και αξιοποίηση των ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων της Ελευσίνας μέσω εικαστικών παρεμβάσεων-εγκαταστάσεων, τα φετινά Αισχύλεια θα φιλοξενήσουν την  ΔΙΟΧΑΝΤΗ με  έργα-εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν in situ μέσα σε εννέα κτήρια του Παλαιού Ελαιουργείου, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Ερυσίχθων» , η σύγχρονη ανάγνωση του μύθου».