Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πιο δημοφιλή όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Γκισλαντσόνι, βασισμένο σε σενάριο του Ωγκύστ Μαριέτ και σε συμπαραγωγή με την Αρένα της Βερόνας. Επί σκηνής και η ορχήστρα και χορωδία της ΕΛΣ.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Βέρντι, αλλά και του οπερατικού ρεπερτορίου γενικότερα, γνωστή κυρίως από τη μουσική για την περίφημη θριαμβική παρέλαση των νικητών μπροστά στον Φαραώ.

Η Αΐντα, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, είναι αιχμάλωτη στην Αίγυπτο και ερωτευμένη με τον Ρανταμές, αρχιστράτηγο του αιγυπτιακού στρατού. Αντίζηλός της είναι η Άμνερις, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου. Υποκύπτοντας στην επιθυμία του πατέρα της, η Αΐντα εκμαιεύει από τον Ρανταμές τα σχέδια δράσης του Αιγυπτιακού στρατού. Ο Ρανταμές συλλαμβάνεται για προδοσία και καταδικάζεται από το ιερατείο σε θάνατο. Ούτε η παρέμβαση της Αμνέριδας είναι ικανή να τον σώσει. Στην υπόγεια κρύπτη του ναού του Ηφαίστου, όπου κλείνεται ζωντανός, έχει κρυφτεί επίσης η Αΐντα επιθυμώντας να πεθάνει στο πλευρό του αγαπημένου της.