Ο Δημήτρης Κανιάρης εδώ και καιρό στοιχειώνεται από τα φαντάσματα του παρελθόντος, μέχρι που ένα τηλεφώνημά από τη Βάσω –μια πρώην του– τον βγάζει από τον λήθαργο. Φοβισμένη, του ζητάει να παρακολουθήσει τον φίλο της. Παρά την αρχική του άρνηση, ο Δηµήτρης αποφασίζει να της κάνει τη χάρη, όμως αυτή η απλή απόφαση καταλήγει σε εφιάλτη, τη στιγμή που στον δρόμο συναντά εγκληματίες µε σκιώδη κίνητρα και πτώματα που εξαφανίζονται.

Μην ξέροντας ποιον να εμπιστευτεί και µε µόνο σύμμαχο το πείσμα του, ο Δημήτρης αναλαμβάνει ρόλο ντετέκτιβ για να παρασυρθεί σε μια σπείρα γεμάτη ψέματα, διαφθορά και αίμα, στην άκρη της οποίας κρύβεται μια αλήθεια όμοια µε το Κουτί της Πανδώρας, επικίνδυνη και έτοιμη να τα κάνει όλα στάχτη.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Αίμα στις στάχτες»

Τι σημασία έχει ο ένας μπροστά τους εκατόν δύο; Τι σημασία έχει ο ένας ψεύτης μέσα στους τόσους; Τι αξία έχει αυτή η άσκοπη αναζήτηση που απλώς σου δίνει λόγο να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι όταν δεν μπορείς να βοηθήσεις αυτόν που σε έχει ανάγκη; Τι σημασία έχει ποιος σκατά νομίζεις πως είσαι;

Τα πόδια µου αιωρούνται. Όσο και να προσπαθείς να το ξεχάσεις, όσο και να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου ξέρεις πως στις φλέβες σου το µόνο αίμα που κυλάει είναι αυτό που έγινε στάχτες σ’ εκείνο το σπίτι.

Σαν σε ελεύθερη πτώση.

Δεν μπορείς να κερδίσεις αν δεν έχεις τι να χάσεις.

Σκοτάδι.

Χρήστος Γιαννάκενας

Ο Χρήστος Γιαννάκενας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994, όπου και ζει. Έχει σπουδάσει θεολογία στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών (Α.Ε.Α.Α.) και εργάζεται από το 2019 στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ευριπίδης. Ασχολείται µε το γράψιμο από το 2012 και έχει συμμετάσχει σε διάφορους διαγωνισμούς διηγήματος, ενώ συμμετείχε και σε διάφορα έντυπα για το σινεμά και το βιβλίο. Μεγαλύτερες πηγές έμπνευσής του είναι οι συγγραφείς Ρέιµοντ Τσάντλερ, Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ και Τζέηµς Κράµλεϋ, ενώ λατρεύει το κλασικό και το νέο νουάρ σινεμά.