Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Matt Cook που έχει ειδικευτεί στην πολιτισμική ιστορία και έχει εντρυφήσει στην ιστορία της σεξουαλικότητας καθώς και στην ιστορία του νεότερου Λονδίνου (19ος, 20ός αιώνας), θα παρουσιάσει την ομιλία με τίτλο «Αρχεία συναισθημάτων»: Το AIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάλεξή του (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση) πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Megaron Plus σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου).

Την επιμέλεια του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.

«Αρχεία συναισθημάτων»: Το ΑIDS στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στη διάλεξή του ο Ματ Κουκ θα σκιαγραφήσει το τοπίο των συναισθημάτων στη Βρετανία σε μια στιγμή καμπής για την ιστορία του AIDS, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αντλώντας κυρίως από τις εντυπωσιακές μαρτυρίες περίπου 600 στρέιτ ανδρών και γυναικών, διερευνά τα συναισθήματα που διακυβεύονται στην επιδημία, πώς αυτά συνδέονται με τον Τύπο και την πολιτική, ποιο ρόλο έπαιξαν στην καθημερινή ζωή και πώς εξελίχθηκαν για εκείνους που ασχολήθηκαν πιο άμεσα με την κλιμακούμενη κρίση. Υποστηρίζει πως τέτοια «αρχεία συναισθημάτων» είναι θεμελιακά για τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τις διασταυρούμενες κοινωνικές και ερωτικές ζωές μας στο παρελθόν και το παρόν. Επίσης, θα δείξει πώς η επιστροφή σε τέτοιες στιγμές κινδύνου και κρίσης και η απόπειρα σύλληψης της συναισθηματικής περιπλοκότητάς τους ίσως μας επιτρέψουν να δούμε πιο καθαρά τους κινδύνους που μας απειλούν σήμερα.

Matt Cook

Ο Matt Cook [Ματ Κουκ] είναι καθηγητής νεότερης βρετανικής ιστορίας στο Μπέρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι κοινωνικός και πολιτισμικός ιστορικός που ειδικεύεται στις κουίρ και αστικές ιστορίες. Στις εκτενείς δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα έργα Λονδίνο και η κουλτούρα της ομοφυλοφιλίας [London and the Culture of Homosexuality] (2003), Μια γκέι ιστορία της Βρετανίας [A Gay History of Britain] (2007) και Κουίρ Οικιακότητες [Queer Domesticities] (2014). Είναι υπεύθυνος για τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Μπέρκμπεκ σχετικά με τις σπουδές φύλου και σεξουαλικότητας και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του History Workshop Journal. Μέχρι το 2017 εκπροσωπούσε στο Μπέρκμπεκ το Κέντρο Ιστορίας Raphael Samuel για τις δημόσιες και δημιουργικές ιστορίες.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).