Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο τελικός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 4 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας του τελικού, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ενθουσιώδες κοινό 20 νέα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών που είχαν προκριθεί στο πλαίσιο των Αγώνων και διεκδίκησαν τα μεγάλα βραβεία. Και φέτος, σκοπός των Αγώνων ήταν η ανάδειξη του τραγουδιού στην τελική του μορφή, ως τραγούδι από το συνδυασμό μουσικής και λόγου.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, ακολούθησε η ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής του τελικού του Διαγωνισμού η οποία αποτελείτο από τους: Ξένια Καλδάρα – Καλλιτεχνική διευθύντρια Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, Δημήτρη Καλοκύρη – συγγραφέα, Αντώνη Κιούκα – σκηνοθέτη κινηματογράφου, Γιώργο Μπλάνα – ποιητή, Μαρία Παπαδή – δημοσιογράφο και Δημήτρη Παπαδημητρίου – συνθέτη – Ιδρυτή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία του κοινού που παρευρέθηκε στην βραδιά του τελικού.

Στη συνέχεια, σε μία σύντομη και σεμνή τελετή απονομής, ο ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου, κος Δημήτρης Παπαδημητρίου ανακοίνωσε τα βραβεία του Διαγωνισμού.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Το 1ο βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού, με χρηματικό έπαθλο 4.500,00 Ευρώ* απονεμήθηκε στο τραγούδι ΜΟΙΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ σε μουσική, στίχοι και ερμηνεία της Φωτεινής (Φένιας) Χρήστου.

Το 2ο βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού, με χρηματικό έπαθλο 3.500,00 Ευρώ* απονεμήθηκε στο τραγούδι ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ, σε μουσική και ερμηνεία Ιωάννη  Χαραλαμπίδη (Γιάννη Μαθές) και σε στίχους Εμμανουήλ  Σοφικίτη (Μάνου Σαγκρή).

Το 3ο βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού, με χρηματικό έπαθλο 2.500,00 Ευρώ* απονεμήθηκε στο τραγούδι ΣΙΣΣΥ, σε μουσική και ερμηνεία Απόλλωνα Ρέτσου και στίχους Γιάννη Ξανθούλη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Το κοινό ψήφισε ως Καλύτερο Τραγούδι της βραδιάς το ΒΑΖΩ ΦΩΤΙΑ σε μουσική, στίχους και ερμηνεία Ηλία Μαυροσκούφη, κερδίζοντας το χρηματικό έπαθλο των 3.500,00 Ευρώ.*

Το τραγούδι ΒΑΖΩ ΦΩΤΙΑ κέρδισε και ειδική εύφημο μνεία από την Κριτική Επιτροπή.

*Τα ποσά των χρηματικών βραβείων μοιράζονται εξίσου στο συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή και υπόκεινται και στις νόμιμες κρατήσεις.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τέλος, η κριτική επιτροπή των Αγώνων επισήμανε τις πολύ σημαντικές επιτεύξεις που διαπίστωσε σε όλο το φάσμα της δημιουργίας του τραγουδιού κατά την τελετή λήξης και την παρουσίαση των 20 τραγουδιών:

Στην ενορχήστρωση, όπως στο τραγούδι Ο ΒΡΑΧΟΣ σε μουσική, στίχους και ερμηνεία Παναγιώτη Λάμπουρα.

Στην ανανέωση της χρήσης του παραδοσιακού μουσικού ιδιώματος, στο τραγούδι ΣΤ’ΑΡΜΙ ΕΝΟΣ ΨΗΛΟΥ ΒΟΥΝΟΥ σε μουσική και στίχους  Κατερίνας-Κατίνας Σκυβάλου-Κορνάρου και ερμηνεία Μιχάλη  Κοτσολάκη και στο τραγούδι Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ σε μουσική Πάρη Περυσινάκη, στίχους Πασχαλίας Παλαζή και ερμηνεία Μαρίνας Δακανάλη.

Στην επιμονή για τη συνέχιση της μελοποίησης της ελληνικής ποίησης,  στο τραγούδι ΚΑΛΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΕΩ, σε μουσική και ερμηνεία Απόστολου Κίτσου και ποίηση Μιχάλη Γκανά.

Στις εξαιρετικές ερμηνείες όπως της Ανδριανής Λυκούρεση – Σούρμπη στο τραγούδι ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΝΑΜΟΝΗ, της Νικολέττας-Αιμιλίας  Οικονόμου (Ομάδα ΕΛΑΝΤΕ) στο τραγούδι ΘΑ ΒΡΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ,  του Απόστολου Κίτσου στο τραγούδι ΚΑΛΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΕΩ και του Παναγιώτη Λάμπουρα στο τραγούδι Ο ΒΡΑΧΟΣ.

Ευχαριστούμε όλους τους δημιουργούς και συντελεστές που έθεσαν την υποψηφιότητά τους στους Αγώνες και ευχόμαστε καλό ταξίδι στις δημιουργίες τους και καλές γιορτές.

Και του χρόνου!

Προκριματική επιτροπή

Δημήτρη Βραχνός | Γιώργος Κορδέλλας | Γιώργος Κοροπούλης | Θάνος Μαντζάνας| Νίκος Ξυδάκης

Οργανωτική επιτροπή

Δημήτρης Παπαδημητρίου | Ραλλού Βογιατζή | Τάσος Ρωσόπουλος | Κώστας Φασουλάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια – εκτέλεση παραγωγής |ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ