Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ παρουσιάζουν στις 21 Δεκεμβρίου τον τελικό των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού.

Τα 20 τραγούδια που διακρίθηκαν, συνθέτουν μια ξεχωριστή ενότητα, τραγούδια με ισχυρό σήμα, ικανά να αποτελέσουν τον πυρήνα μια νέας πραγματικότητας στο μουσικό μας τοπίο. Την βραδιά του τελικού 30 νέοι δημιουργοί (συνθέτες, στιχουργοί και ερμηνευτές), γιορτάζουν μαζί μας, ως πρωταγωνιστές μιας συναυλίας, με ετερόκλητα μουσικά είδη, όμως, δεμένα με τον ιστό της έμπνευσης και της συγκίνησης.

Πρόκειται για μια μουσική γιορτή, ένα ανθολόγιο τραγουδιών που μας ζητά να  αφουγκραστούμε φωτεινές στιγμές νέων δημιουργών. Μια γιορτή στη συντροφιά της Στέγης και του Ελληνικού Σχεδίου στις 21 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή, στις 20.00.

Την προκριματική επιτροπή αποτέλεσαν οι σε αλφαβητική σειρά): Γιώργος Μπλάνας, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Μπάμπης Στόκας και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος.

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Οι Αγώνες εντάσσονται στον Κύκλο Ελληνικό Τραγούδι που περιλαμβάνεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης, από την αρχή της λειτουργίας της.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου λέει για την πρωτοβουλία αυτή: «Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Αυτό ακριβώς βρίσκεται άλλωστε και στον πυρήνα όλων των δράσεων που συνέλαβε και  της ομάδας που ανέλαβε να υλοποιήσει τις δράσεις του Κύκλου: η αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής τους και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις σημαντικότερες νέες δημιουργίες από τον πολυδιάστατο χώρο της εγχώριας τραγουδοποιίας». 

Κύριος σκοπός των Αγώνων είναι η ανάδειξη νέων ή άγνωστων στο ευρύ κοινό δημιουργών. Υποψήφιοι για τους ΑΓΩΝΕΣ 3 ήταν συνθέτες, τραγουδοποιοί/τροβαδούροι, ή μικρά μουσικά σύνολα (γκρουπ/μπάντες) και οι στιχουργοί τους που υπέγραψαν και συμμετείχαν καταθέτοντας τρία τραγούδια με πρωτότυπη μουσική και στίχο.

Η προκριματική επιτροπή άκουσε στη διάρκεια των συνεδριάσεων 450 τραγούδια από τα οποία διακρίθηκαν 20 για τη βραδιά του τελικού.

Τα τραγούδια που προκρίνονται εμφανίζονται παρακάτω με τον τίτλο και το ονοματεπώνυμο με το οποίο κατατέθηκε η υποψηφιότητα. Η σειρά καθορίστηκε αλφαβητικά από τον τίτλο.

Άλικο γράμμα, Παπαδογιώργος Νικόλαος

Απορίες, Ευαγγελίδης Κωνσταντίνος

Διπλή διαδρομή, Μαυροσκούφης Ηλίας

Έλλην καθαρόαιμος, Αδαμόπουλος Ανδρέας

Είναι πάντα κάτι δειλινά, Σαμαρά Στυλιανή

Έξοδος, Δημητρέλης Ανδρέας

Ήχος και φως, Κλεάνθης Μιχαήλ

Μάνα (Κι αν φεύγεις παιδί μου…), Μπαρμπαρέκος Γεώργιος

Μαύρο άστρο, Αντιβάσης Ιωάννης

Μια φορά, Κανελλόπουλος Κωνσταντίνος

Νυχτερινό, Αβραμίδου Σοφία

Ο άνθρωπος, Μάκρας Κωνσταντίνος

Ο βυθός, Ελευθερίου Χρήστος

Ο ίσκιος του Διονύσου, Ατματζίδης Γεώργιος

Ο μικρός Καβαλάρης, Κυπραίος Περικλής

Όταν περνούν οι γερανοί, Περυσινάκης Παρασκευάς

Σ’αυτή τη χώρα, Ρίζος Απόστολος

Τα μεροκάματα, Καραντωνίου Χρυσόστομος

Το αλμυρό βοτάνι, Σωτηρίου Χρυσοβαλάντης

Το στέκι, Παναγάκου Ελευθερία

Το κείμενο του κανονισμού και σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια- εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130.023.192