Θυμίζει αιγαιοπελαγίτικη ακουαρέλα το νέο μυθιστόρημα της Τέσυς Μπάιλα, χωρίς ίσως το φως του Ελύτη που τόσο αγαπά, αλλά με ένα Αιγαίο του πολέμου και της παρανομίας που στις Άγριες Θάλασσές του δοκιμάζεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια.

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

Πρωταγωνιστής αδιαφιλονίκητος, ο Μιλτιάδης Χούμας, ήρωας στο μύθο αλλά και στην πραγματικότητα, διαπρέπει στις αποστολές διαφυγής με το καΐκι του, την «Ευαγγελίστρια». Η Μπάιλα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ντοκουμέντα και οικογενειακές αφηγήσεις  ολοκληρώνοντας μια άτυπη τριλογία που άνοιξε με το «Μυστικό ήταν η ζάχαρη» και συνεχίστηκε με το «Ουίσκι Μπλε». Με ανισόπεδους αφηγηματικούς κόμβους αντιστρέφει συχνά τη δυναμική των γεγονότων συνθέτοντας μια διήγηση στην οποία αφθονούν οι στιγμές κρίσης. Στο τέλος μένει η γεύση μιας συναρπαστικής πλοκής  που διαδραματίζεται σχεδόν πάντα στην κόψη του ξυραφιού.

Μένει όμως και η αίσθηση της ακριβολογίας. Με δόκιμη γλώσσα και πλήρη γνώση του πραγματολογικού υλικού που συνέχει τον ιστό του μυθιστορήματος η συγγραφέας καταφέρνει να μας μεταφέρει στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Μικρές και μεγάλες διαδρομές που γράφουν Ιστορία· ονόματα τόπων και ανθρώπων που  έχουν τη σημασία τους. Ο δαιμόνιος ταγματάρχης Μάικλ Πάρις, ο Τζον Κέιπς, ο μόνος επιζών από το υποβρύχιο Περσεύς, η δωρική και γλυκομίλητη Ελένη… Μικροί και μεγάλοι δορυφόροι στην δίνη και στην αφήγηση του πολέμου συνθέτουν το ανθρώπινο μωσαϊκό.

Ο πόλεμος, όπως κάθε δυσχερής συγκυρία, επιβεβαιώνει  αξίες που το πλαδαρό τοπίο της ειρήνης δύσκολα θα μπορούσε να αναδείξει.

Αυτό που κερδίζει ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μια πλούσια, πολυσχιδής εμπειρία – τη γνώση ενός κόσμου χαμένου από καιρό, ένα κώδικα συμπεριφοράς που έχει  θέσει σε αχρησία η σύγχρονη εποχή της ταχύτητας. Μια αναγνωστική βουτιά, λοιπόν, στις Άγριες Θάλασσες, αλλά και σ’ ένα  κόσμο όπου  λέξεις όπως ο έρωτας, η φιλία, οι ανθρώπινοι δεσμοί, το θάρρος και η ελευθερία αναζητούν άλλο νόημα – κι η Τέσυ Μπάιλα δίνει τις δικές της απαντήσεις…

Το βιβλίο της Τέσυς Μπάιλα, Άγριες Θάλασσες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.