Η 4η Μπιενάλε της Αθήνας ξεκινά με αφετηρία το ερώτημα Και τώρα τι;. Με στόχο να ψηλαφήσει απαντήσεις, δημιουργεί την AGORA. Ένα κοινωνικό γεγονός, ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων, αλλά και ένα σκηνικό κριτικής αντιπαράθεσης στο κέντρο της Αθήνας της κρίσης δημιουργείται στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Σοφοκλέους, ένα ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε στο παρελθόν το Χρηματιστήριο Αθηνών, και παράλληλα στο CAMP.

Περισσότεροι από εβδομήντα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με περισσότερα από εκατό έργα σύγχρονης τέχνης που περιλαμβάνουν από ζωγραφική, γλυπτική και εγκαταστάσεις μέχρι video, ηχητικά έργα και performances, θέατρο, χορό, μουσική και ακόμα ακαδημαϊκοί, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, συνεργατικές πρωτοβουλίες, ομάδες πολιτών και βέβαια το κοινό, συναντιούνται καθημερινά σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις, workshops, στρογγυλά τραπέζια, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις. Αυτή είναι η 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA που ανοίγει τις πόρτες της την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει δύο ολόκληρους μήνες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Η AGORA καινοτομεί επιθυμώντας να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης, τόσο φυσικό όσο και ψηφιακό.  Απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς τον δημιουργικό κόσμο μέσω του Open Call στην ιστοσελίδα της και συνομιλεί με το ζωντανό διαδίκτυο μέσω του #ab4agora, συνθέτοντας ερωτήματα και συλλέγοντας απαντήσεις.

Η 4η Μπιενάλε της Αθήνας σχεδιάστηκε από την Ομάδα της ΑΒ4, μια ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών, θεωρητικών και επαγγελματιών από τον χώρο της δημιουργίας, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για την περίσταση. Η AGORA είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ζυμώσεων μεταξύ επαγγελματιών με διαφορετικό υπόβαθρο που μοιράζονται το κοινό αίσθημα ευθύνης και την ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος.

Και τώρα τι;

Με μοντέλο την Αγορά, έναν χώρο συνάθροισης, συνδιαλλαγής και συμπαραγωγής πολιτικού και κοινωνικού έργου, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν τόπο παραγωγής λόγου, καθώς και επίσης να πραγματευτεί μια σειρά από κοινά ζητήματα, εξερευνώντας παράλληλα τις δυνατότητες αλλά και τα όρια της συμμετοχής και της συλλογικότητας.

Σε ένα τέτοιο πείραμα η επιμελητική Ομάδα της AGORA υποδέχεται τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, τις συνεργατικές πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών και βέβαια καλεί το κοινό να τους συναντήσει και να συμπράξει μαζί τους στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA.

Συμμετέχοντες και Projects:
Abbas Akhavan, ABROAD, David Adler, Δημήτρης Αντωνίου, Γιάννα Ανδρεάδη, Arbit City Group, Artbank, Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Ανέστης Αζάς, Art & Economics Group (Tanja Ostojic, Dimitri Kleiner, David Rych), Αξία, Bertille Bak, Economic Forum, Erica Baum, Bernd & Hilla Becher, Dave Beech, Matei Bejenaru, Βασίλης Βλασταράς, Blitz, Iain Boal, Irina Botea, Tania Bruguera, Campus Novel, Charley Case, Giuseppe Chico & Barbara Matijević, Neil Cummings, Bruce Gilbert and BAW, Nuria Güell, Dashndem, Anthony Davis, Design 99, Sam Durant, Charles Esche, Fallen Fruit, Heiner Flessbeck, FYTA, Rainer Ganahl, Nikolaus Gansterer & Emma Cocker, Fernando Garcia-Dory, Φωτεινή Γουσέτη και Ταξιδευτές Πολιτισμού, Grupo Etcetera, Severin Guelpa,  Jan Peter Hammer, Paul Handley, David Harvey, Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου, Γιώτα Ιωαννίδου, Γιάννης Καλαϊτζής, Nazima Kadir, Valentina Karga & Pieterjan Grandry, Gareth Kennedy & Sarah Browne,  Κέντρο  Έρευνας  και  Διάδοσης  Μουσικής  Ραδιουργίας, Anja Kirschner & David Panos, Anna Kleberg, Ika Knezevic, Μαρία Κόντη, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, AGORA Κύκλος, Ζήσης Κοτιώνης, Gabriel Kuri, Kyklos Ensemble, Mara Maglione, Gosalyn Mallard, Paolo Manasse, Τζένη Μαρκέτου, Gabriel Mascaro, Κωνσταντίνος Μίχος, Μανώλης Μπαμπούσης, Ο Νέος Παρθενώνας, Never the Same, Vladimir Nikolic, Νομαδική Κουζίνα / Σχεδία, Δημήτρης Ντοκατζής, Navid Nuur, OKK Actiongroup, Boris Ondreicka, Geof Oppenheimer, Γεωργία Παΐζη, Γιώργος Παπαδάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλίας Παπαϊωάνου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ester Partegàs, Pil & Galia Kollectiv, Adrian Piper, Vito Polito, Sally Potter, Αντώνης Πίττας, Anja Puntari, Thomas Poulsen / FOS, Θοδωρής Προδρομίδης, Pre-Institutional Critique Workshop, Qualia, Radio Materiality, Gene Ray, Ραϋμόνδος, Lucrezia Reichlin, Steve Reinke, Oliver Ressler, Juan Carlos Romero, Ρόμβος, Frances Ruane, Salinas / Bergman, Salon de Vortex, Σε Θέλω σα Χώρα, Marinella Senatore, Roman Signer, Laurie Simmons, Πάνος Σκλαβενίτης, Deb Sokolow, Soo-Young Kim, Άσπα Στασινοπούλου, Γιάννης Σταυρακάκης, Hito Steyerl, Superstudio, Amund Sjøllie Sveen, Η Τέχνη ως Συντελεστής Αλλαγής, Πέτρος Τουλούδης, Νίκος Τρανός, Κώστας Τσώλης, Λουκάς Τσούκαλης, Vital Space, Peter Watkins, Wooloo, Mi You & Lisa Bensel, Ζάφος Ξαγοράρης, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Κατερίνα Χρηστίδη, Event as Process, Οι μη Σοβαρές Διαλέξεις, Το Συμβάν ως Διαδικασία, Η Ελληνική «Ιδιαιτερότητα» και Ευρωπαϊκή «Κανονικότητα», Δημιουργικές Εναλλακτικές Προτάσεις για Έξοδο από τη Χρεοκοπία, Υπονομευτική Κατάφαση και Υπερταύτιση,  It Takes Two to Tango.

Το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας της AGORA περιλαμβάνει μια σειρά περφόρμανς, εργαστηρίων, διαλέξεων, συζητήσεων αλλά και συναυλιών.

Η Tania Bruguera θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, 28/9, εργαστήριο με τίτλο Art Util ενώ την Κυριακή, 29/9, θα παρουσιάσει το κοινωνικό κίνημα Immigrant Movement International εξετάζοντας την μετανάστευση ως κεντρικό στοιχείο της σύγχρονης ύπαρξης.

Η ομάδα ΦΥΤΑ θα παρουσιάζει στην AGORA από την Κυριακή, 29/9, ένα επταήμερο καθημερινό καταστασιακό μπουρλέσκ σε συνεργασία με πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες, μουσικούς της τοπικής underground σκηνής, περφόρμερ και φαρσέρ και υπό τον τίτλο 20 Χρόνια Φύκος .

Ο Fernardo Garcia-Dory θα παρουσιάσει την Κυριακή, 29/9, το Department of Islands, ένα εν εξελίξει παρεμβατικό πρότζεκτ που γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας (Ίριδα και Λήδα Λυκουριώτη) και την Βαλεντίνα Κάργα. Το Department of Islands εξετάζει τα νησιά του Ειρηνικού, της Καραϊβικής και της Μεσογείου ως ημιπερίκλειστα οικοσυστήματα, που γίνονται το σκηνικό στο όποιο εκτυλίσσεται το κλασικό νεοφιλελεύθερο δράμα, οπού οι τοπικές οικονομίες υποκύπτουν στο πολλά υποσχόμενο θέαμα ενός επίγειου παραδείσου.

Την ίδια μέρα η Hito Steyerl θα πραγματοποιήσει την περφόρμανς / διάλεξη Is the museum a battlefield?, η οποία αποτελεί μέρος της πλατφόρμας The non-serious lectures απαντώντας σε ερωτήματα όπως: Ποιά είναι η σχέση του τομέα της τέχνης με τις άλλες οικονομίες  όπως αυτή του στρατού, του design και της παραγωγής των Retina Displays;

Την Τρίτη, 1/10, ο Τηλέμαχος Πατέρης διοργανώνει σε συνεργασία με την Mara Maglione και την Anja Puntari στην AGORA, στον εξωτερικό χώρο της Σοφοκλέους 8-10, το Art as a change maker, μια διεπιστημονική μορφή εργαστήριου, οπού καλλιτέχνες και φιλόσοφοι μαζί με τοπικούς ιδιώτες και παράγοντες εργάζονται απαντώντας στις κοινωνικές και πολιτιστικές προκλήσεις της συνεχώς μεταβαλλόμενης σύγχρονης κοινωνίας.

Το Σάββατο, 5/10, ξεκινά στην AGORA το workshop ΑΞΙΑ, μια συνεργασία δίμηνης διαρκείας εικαστικών καλλιτεχνών, κοινωνικών επιστημόνων και θεωρητικών διάφορων κατευθύνσεων, οι οποίοι, με κεντρική αναφορά την ανθρωπολογική προοπτική της «ανταλλαγής», θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν καλυτέρα και να σχολιάσουν με διαφόρους τρόπους την «άξια» όπως δημιουργείται και βιώνεται καθημερινά. Οι επισκέπτες της AGORA καλούνται να συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συζητήσεις και συναντήσεις, όπως και στη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου από την ομάδα που επιμελείται το workshop και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται στο machine room, στον ημιώροφο της Σοφοκλέους. Το workshop συντονίζει η Ελπίδα Ρίκου.

Την ίδια μέρα ο Δημήτρης Αντωνίου θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο Δέσποινα: μια κοινωνική μελέτη. Η διάλεξη διερεύνα τη λογοθετική διαχείριση του προσφάτου δικτατορικού παρελθόντος της χωράς και ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα για το κατά ποσόν η οικονομική κρίση βοηθά στο να ανασυρθούν διαφορετικές ενθυμήσεις της χούντας, εκφράζοντας όσους έζησαν για χρόνια στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας.

Δείτε εδώ το λεπτομερές πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας AGORA: http://athensbiennale.org/agora/