Λίγα λόγια για την ταινία

Εμπνευσμένο από τα απίστευτα αληθινά γεγονότα που έγιναν κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλι του 1983 και τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ Γερμανίας (Audi) και Ιταλίας (Lancia), το «Race for Glory: Audi vs Lancia» είναι μία πραγματική “Δαβίδ εναντίον Γολιάθ” ιστορία.

Πρωταγωνιστεί ο Ντάνιελ Μπρουλ («Αντίο, Λένιν», «Captain America: Civil War»). Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία με πρόσβαση σε πραγματικούς χώρους, όπως τα γραφεία της Lancia και την πίστα Balocco.

Η έμπνευση πίσω από την ταινία

Ο Τσέζαρε Φιόριο, 84 ετών σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες του χώρου της αγωνιστικής οδήγησης. Έχτισε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 με την επιτυχημένη του δουλειά στις ομάδες της Lancia Stratos και Fiat Abarth 131. Χρόνια αργότερα, μετά τα γεγονότα που απεικονίζονται και στην ταινία, ο Φιόριο οδήγησε τη Lancia σε περισσότερες επιτυχίες, προτού μεταπηδήσει στην Formula 1 για να ηγηθεί της περίφημης ομάδας της Ferrari. Σήμερα, μνημονεύεται ως μια καλτ φιγούρα, όχι μόνο χάρη στις επιτυχίες του, αλλά και στην χαρισματική, παλιομοδίτικη και μακιαβελική φήμη του.

Στη καρδιά της ταινίας βρίσκεται η συνεργασία του Φιόριο με τον Γερμανό οδηγό Βάλτερ Ρερλ. Ο Ρερλ έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους οδηγούς όλων των εποχών, ξεχωρίζοντας για την μηχανιστική του προσέγγιση στο άθλημα, αλλά και την εκκεντρικότητά του, αφού δεν συμμετείχε στα πρωταθλήματα με σκοπό να κερδίσει τρόπαια, αλλά μονάχα για να αποδείξει πως είναι ο καλύτερος οδηγός.

Μετά την πρώτη, εκ των συνολικά δύο κατακτήσεων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ο Ρερλ σκόπευε να σταματήσει και ο συνοδηγός του αντέδρασε με ελάχιστη ψυχραιμία στο άκουσμα της είδησης. «Πρέπει να είσαι τρελός για να σταματήσεις τώρα, είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές. Για πρώτη φορά μπορούμε να βγάλουμε λεφτά!» αναφώνησε, με τον Ρερλ να του απαντάει πως δεν το κάνει για τα χρήματα, αλλά θέλει μονάχα να γνωρίζει ο ίδιος πως είναι καλός.

Ταυτότητα ταινίας
Αγώνας για τη Δόξα / Race For Glory

  • Σκηνοθεσία: Στεφάνο Μορντίνι
  • Ηθοποιοί: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Φόλκερ Μπρουχ, Ντάνιελ Μπρουλ
  • Διάρκεια: 109′