Τα Ηχογλυπτά

Μέσα από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με την γλυπτική, μία από τις σημαντικότερες διερευνήσεις ήταν αυτή της ανακάλυψης της καταγραφής του ήχου της λέξης ως εικόνα.

Δημιούργησα τον ήχο …τρισδιάστατο, ξεκινώντας από τα ηχογραφήματα των λέξεων Έρως, Αήρ, ύδωρ και Ελένη. Παρατήρησα ότι η ηχομορφή της λέξης, μερικές φορές, φτιάχνει το σχήμα από το οποίο προέρχεται. Τα Μουσικά Γλυπτά είναι ο Συγκερασμός της Μουσικής, της Επιστήμης, της Τεχνολογία και της Τέχνης.

Η πρωτότυπη αυτή μελέτη εμπεριέχει στοιχεία της οπτικής, ακουστικής και ηχητικής γλυπτικής σε συνδυασμό με την εκφορά του λόγου, το περιεχόμενο των εννοιών και τα συναισθήματα που εκφράζουν.

Η έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Έχουμε ανάγκη στις μέρες μας να προστρέξουμε σε πηγές, όπως είναι το Μουσείο, που πάντα μας τροφοδοτούσαν πνευματικά. Έχουμε ανάγκη επαναπροσδιορισμού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι ο χώρος στον οποίο ο επισκέπτης συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Είναι η πολιτιστική κιβωτός.
Το παιχνίδι του χρόνου ανάμεσα στο Παρόν και το Παρελθόν και ο διάλογος μέσα από τις αντιθέσεις είναι ο σκοπός αυτής της έκθεσης.

Για πρώτη φορά επιχειρείται στο αυστηρό περιβάλλον του Μουσείου αλλά με μία ισχυρή δυναμική χώρου, μίας τέτοιας έκτασης Έκθεση η οποία απλώνεται σε όλες σχεδόν τις αίθουσες του Μουσείου.

Η συνομιλία των σύγχρονων γλυπτών μου με τα αριστουργήματα της Κλασσικής αρχαιότητας, μέσα από ισορροπίες αξιών, εννοιών μέσα από αντιθέσεις μορφών, και υλικών μας οδηγεί σε μια σύγχρονη ενατένιση. Είναι γέφυρα στον χρόνο στις μορφές τις έννοιες όχι για σύγκριση αλλά
για αναζήτηση και δημιουργία μιας νέας προσέγγισης στη Ζωή και στην Τέχνη.

Η ανάγνωση της  ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού, η επεξεργασία των ιδεών των εννοιών και των εικόνων μας δίνουν την δυνατότητα να παράγουμε νέες ιδέες. Το διαφορετικό και το καινούργιο είναι αποτέλεσμα μιας «βιωματικής» διαδρομής από τις πηγές της αρχαιότητας μέχρι  σήμερα.

Η διαρκής αναζήτηση, η σκέψη, η συνύπαρξη και ανταλλαγή απόψεων, οι αντιθέσεις, η φιλία, ο έρωτας, η αγάπη, είναι στοιχεία έμπνευσης και δημιουργίας.

Info:

Η Αγγέλικα Κοροβέση είναι Ελληνίδα εικαστικός, πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι Αργυρή Ολυμπιονίκης – Πεκίνο 2008 με το έργο «Ειρήνη – Εκεχειρία». www.aggelika.gr