Το θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει το μουσικό σύνολο «Aqua y Vino» σε μία μουσική παράσταση με τίτλο

«Αγαπημένο μου Buenos Aires» την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013. Πρόκειται για ένα ιστορικό ταξίδι στη δημιουργία και εξέλιξη του tango μέσα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είδους αυτού.

Τα μουσικά κομμάτια προλογίζονται από μικρά σχόλια, τις περισσότερες φορές, για το περιεχόμενο των στίχων τους. Η μουσική αφήγηση ντύνεται με φωτογραφίες και εικόνες στενά συνδεδεμένες με τον τίτλο κάθε τραγουδιού. Έτσι προκύπτει ένα πάντρεμα λόγου, ήχου και εικόνας απαραίτητο για το μουσικό μας ταξίδι στη χώρα του tango, την Αργεντινή.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το tango στην πιο παραδοσιακή του μορφή, στον πιο κοντινό στη γέννησης του ύφος και μαζί με αυτό γνωρίζουμε και τους δημιουργούς της εποχής εκείνης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ηθοποιό, τραγουδιστή και τραγουδοποιό Carlos Gardel, μια προσωπικότητα που λατρεύτηκε και λατρεύεται έως και σήμερα σαν εθνικός ήρωας.

Στο δεύτερο μέρος η μουσική ανήκει αποκλειστικά στον «αιρετικό» του tango, τον Astor Piazzolla. Ο πρωτοπόρος και καινοτόμος Piazzolla τάραξε τα νερά της παραδοσιακής μουσικής τόσο στο ρυθμό όσο και στις μελωδίες και την αρμονία. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που δέχτηκε χάρισε στο tango εκείνη την πνοή που χρειαζόταν ώστε η παραδοσιακή μουσική της Αργεντινής να γίνει παγκόσμια γλώσσα και έκφραση του έρωτα.

Το μουσικό σύνολο «Aqua y Vino» αποτελείται από βιολί, ακορντεόν, πιάνο και κοντραμπάσο, ένα περιεκτικό σε αργεντίνικα ηχοχρώματα tango ensemble.

Τα μουσικά κομμάτια είναι διασκευασμένα, όχι στο ύφος, μα στην ενορχήστρωση και την υφή ώστε αφενός να υπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κουαρτέτου κι αφετέρου να μην προσβάλλουν το ύφος των τραγουδιών. Έτσι, ο ιδιαίτερος ήχος των αργεντίνικων μουσικών στολιδιών παραμένει ο ίδιος από το πρώτο έως το τελευταίο κομμάτι θυμίζοντας κάποιο αντίστοιχο κουαρτέτο σε ένα καφέ του Buenos Aires…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μουσικό σύνολο: «Aqua y Vino»
Βιολί: Φραγκίσκος Μαργαρίτης
Ακορντεόν: Φραγκίσκος Κοντορούσης
Κοντραμπάσο: Μιχάλης Ερζένης
Πιάνο: Δημήτρης Καραβίτης
Επεξεργασία/ Ενορχήστρωση: Δ. Καραβίτης – Φρ. Κοντορούσης