Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Αγαπητέ μου Υποκόμη, ”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 20.00 –  22.00.

Η Νίνα Παπακωνσταντίνου συμμετέχει αυτή την περίοδο επίσης στην έκθεση “Drawing Time, Reading Time” (επιμέλεια της Claire Gilman) στο The Drawing Center στη Νέα Υόρκη. Κεντρικό θέμα της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται έργα των Carl Andre, Pavel Buchler και Deb Sokolow μεταξύ άλλων, είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της διαδικασίας του σχεδίου και της γραφής.

Στην ατομική έκθεση “Αγαπητέ μου Υποκόμη, ” τα έργα της Νίνας Παπακωνσταντίνου αντλούν το υλικό τους από το χώρο της λογοτεχνίας. Μεταξύ άλλων, και το επιστολογραφικό μυθιστόρημα “Επικίνδυνες Σχέσεις” του Pierre Choderlos de Laclos, στο οποίο αναφέρεται και ο τίτλος της έκθεσης, και το οποίο χρησιμοποιεί η καλλιτέχνις για να σχεδιάσει σε λεπτό χειροποίητο χαρτί δύο επιστολές – του Υποκόμη Valmont και της Μαρκησίας Merteuil.

Το ενδιαφέρον της Παπακωνσταντίνου εστιάζει στην απουσία του νοήματος και στην αποσπασματικότητα της επικοινωνίας, σε αντιπαράθεση με τη χειρωνακτική προσπάθεια που απαιτείται για την αποτύπωση κάθε σημείου που θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτήν. Πρόκειται για σχέδια όπου η γραφή αποκρύπτει αντί να φανερώνει, είτε σβήνοντας, είτε συσσωρεύοντας, είτε πάλι κρυπτογραφώντας, με σκοπό να αποκαλύψει μια άλλη διάσταση της επικοινωνίας – αυτή που αναδεικνύεται μέσα από την αφαίρεση, το ίχνος ή το λάθος.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Νίνα Παπακωνσταντίνου (γεν. 1968, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στην Αθήνα (1992) και Καλές Τέχνες (Drawing) στο Camberwell College of Arts, στο Λονδίνο (2001). Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: “Αντί γραφής”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2011)⋅ “Between the Lines”, Μαρτίνος, Αθήνα (2007). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις: “Drawing Time, Reading Time”, The Drawing Center, Νέα Υόρκη (2013)⋅ ICASTICA, 1η Μπιενάλε Τέχνης του Arezzo: “2013 project: global women”, Arezzo, Ιταλία (2013)⋅ «Pen to Paper», Athr Gallery, Σαουδική Αραβία (2013)⋅ “La Plasticité du Langage», Fondation Hippocrène, Παρίσι (2012)⋅ “Others: Le Biennali d’ Arte di Marrakech, Atene e Istanbul”, Fondazione Puglisi Consentino, Kατάνια, Ιταλία (2011)⋅ 2η Μπιενάλε της Αθήνας: “Heaven” (2009)⋅ “Mimes”, Kalfayan Galleries, Αθήνα (2009)⋅ «Heart in Heart», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2009)⋅ «Και Τώρα;”, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2008)⋅ «Διεμπειρίες, Ελλάδα, 2008”, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα και 798 Space, Πεκίνο (2008)⋅ «Σε Ενεστώτα Xρόνο», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2007). H Νίνα Παπακωνσταντίνου εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.