Μετά την επιτυχία που σημείωσε πέρσι η παράσταση «Αγαπημένε μου ψεύτη» του Τζ. Μπέρναρ Σο που παρουσιάστηκε σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», η παράσταση μεταφέρεται στο Θέατρο της Ημέρας, για να αποτελέσει το εναρκτήριο έργο που θα παρουσιάσει ο θίασος «Ιχνηλάτες» τη φετινή χρονιά.

Το έργο σε σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα με πρωταγωνιστές τη Νίτα Παγώνη και τον Βύρωνα Κολάση, που κέρδισαν πέρσι με τις ερμηνείες τους το κοινό,  θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Νοεμβρίου.

Σύντομα ο θίασος «Ιχνηλάτες» θα ξεκινήσει πρόβες στο έργο του Ευγένιου Ο΄Νηλ «Το μακρύ ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα» που θα διαδεχτεί το έργο «Αγαπημένε μου ψεύτη» επίσης στο Θέατρο της Ημέρας, σε σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι: Βύρωνας Κολάσης, Νίτα Παγώνη, Οδυσσέας Σταμούλης, Χάρις Συμεωνίδου, Ηλίας Μιχαήλ.

Οι δύο αυτές παραστάσεις «Ο αγαπημένος ψεύτης» και «Το μακρύ ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα» έρχονται αμέσως μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του θιάσου «Ιχνηλάτες» «Βρυκόλακες» του Ίψεν στο Διάχρονο Θέατρο, τα τρία μονόπρακτα «Από τον Τσέχοφ στον Καμπανέλη» στο θέατρο Ελυζέ και την κωμωδία «Σουλουμουτούχουμ Τσιτσιρί», επίσης στο θέατρο Ελυζέ.

Γραμμένο από τον κορυφαίο Ιρλανδό συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρ Σο, το έργο «Αγαπημένε μου ψεύτη», διηγείται την σχέση που διατηρούσε ο ίδιος για σαράντα περίπου χρόνια με την μεγάλη Αγγλίδα ηθοποιό Πατρίτσια Κάμπελ.  Με επαναστατικό τρόπο γραφής από τον ευρηματικό Ιρλανδό πολυβραβευμένο συγγραφέα, το «Αγαπημένε μου ψεύτη» βασίζεται στην γεμάτη συναισθήματα, εντάσεις και κορυφώσεις αλληλογραφία που αντάλλαξε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής, όσο και πολυκύμαντης σχέσης τους. Τα δύο πρόσωπα του έργου ερμηνεύουν η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Νίτα Παγώνη και ο επίσης από την πρώτη κρατική σκηνή προερχόμενος Βύρων Κολάσης, καταθέτοντας ένα αληθινό ρεσιτάλ ηθοποιίας.

Μια αληθινή ιστορία αγάπης και πάθους, όπου κυριαρχούν βαθειά ανθρώπινα συναισθήματα,  στην οποία ο συγγραφέας με μαεστρία καταγράφει παράλληλα το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό  πλαίσιο της εποχής. Ο Τζωρτζ Μπέρναρ Σω με λόγο κοφτερό σαν νυστέρι,  καταγγέλλει τον πόλεμο και τον Χίτλερ και εκφράζει ξεκάθαρα την αντιπολεμική του στάση. Τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στην Ευρώπη και την Αμερική, γίνονται φόντο του έργου. Παράλληλα ο συγγραφέας γίνεται έντονα αυτοσαρκαστικός και μέσα από το δεσμό του με την Πατρίτσια Κάμπελ, έναν δεσμό που γνώριζε τόσο η σύζυγος του, όσο και ο κοινωνικός περίγυρος, σκιαγραφεί τον αντίκτυπο που δημιουργεί  η σχέση δύο δημόσιων προσώπων στο περιβάλλον τους.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας μιλά για ένα πολύ σημαντικό, τολμηρό, έργο, που δεν ανεβαίνει συχνά στη χώρα μας –το προηγούμενο ανέβασμα έγινε πριν από σαράντα χρόνια- στο οποίο ο Μπέρναρ Σω αναδεικνύει σε πρώτο πρόσωπο του έργου την ίδια τη σχέση του με την Αγγλίδα ηθοποιό. Τα γράμματα τους μέσα σε μια καπελιέρα επί σκηνής, γίνονται ο άλλος πρωταγωνιστής της παράστασης. Οι δύο ηθοποιοί ακροβατούν ανάμεσα σ αυτά τα ίδια τα συναισθήματα τους, τα οποία εκφράζουν είτε απευθείας ο ένας στον άλλον, είτε μέσα από τις επιστολές τους μέσα από μια ευφυή «αντιπαράθεση», με την οποία ο Ιρλανδός συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει, για δύο ώρες, αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.  

Στην ατμόσφαιρα του έργου συμβάλλουν ιδιαίτερα τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής που επέλεξε η σκηνογράφος Μαριλένα Μέλη ειδικά για την παράσταση.

Σκηνοθεσία: Τάσος Λέρτας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαριλένα Μέλη, Απολλόδωρος Αρεστός, Ιάκωβος Βέρδης.
Σκηνικά – κοστούμια : Μαριλένα Μέλη
Παίζουν: Νίτα Παγώνη, Βύρων Κολάσης.

Διάρκεια: 1ώρα και 45 λεπτά