Η παράσταση με τίτλο «Αφηρημένη», την οποία παρουσιάζει το Τελλόγλειο, ασχολείται με την επικοινωνία ανάμεσα στο σώμα, τη μουσική, τις εικόνες και τον χώρο, επικοινωνία που φιλτράρεται μέσα από τον χορό. Αφόρμηση για τη δημιουργία της παράστασης, αποτέλεσε ο πίνακας του Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα (1924-1968) «Το πουλί της Μεσαρκάς». Πιο συγκεκριμένα, εξερευνήθηκαν στοιχεία του έργου, όπως τα σχήματα, τα υλικά κατασκευής, η διάθεση δημιουργίας του πίνακα καθώς ο τίτλος και το ιστορικό υπόβαθρο.

Η αρχική ιδέα εξελίχτηκε αναφορικά με την τοποθέτηση του έργου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Η τοποθέτησή του απέναντι από το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή (1900- 1994) «Ο Κόσμος της Κύπρου» δημιουργεί την ευκαιρία και ανοίγει τις προοπτικές διαλόγου μεταξύ των εννοιών της αφαίρεσης και του συγκεκριμένου, του μεγάλου και του μικρού, του συντηρητικού και του πρωτόγνωρου. Μέσα από αυτόν τον διάλογο, δημιουργείται μια γέφυρα επικοινωνίας με αυτές τις έννοιες, με την χορογραφία να εστιάζει στην οικειότητα που προσφέρει ο χώρος της πινακοθήκης, ο οποίος δημιουργεί μια άνετη επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού. Η διάδραση αυτή άλλοτε επιτυγχάνεται και άλλοτε όχι. Τελικά, η χορογραφική έρευνα καταλήγει στο ότι πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα του πετάγματος και της φυγής.

Η έρευνα για το έργο «Αφηρημένη» επηρεάστηκε από το Κυπριακό κοινωνικό-πολιτικό υπόβαθρο και η αρχική ιδέα εξελίχθηκε σε σχέση με τον χώρο και την τοποθέτηση των έργων. Το έργο, επιδιώκει να ταξιδέψει σε άλλους χώρους και να εξερευνήσει την ιδέα υλοποίησής του σε διαφορετικά μέρη και συγκείμενα.

Επί σκηνής, βρίσκονται μια χορεύτρια και δυο μουσικοί. Η μουσική του έργου εμπνεύστηκε από την Κυπριακή παράδοση η οποία αποδίδεται ζωντανά μέσω φλάουτου, μαρίμπας και άλλων κρουστών οργάνων.

Η πρεμιέρα του έργου «Αφηρημένη» πραγματοποιήθηκε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Κατόπιν, παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης στο Αμμάν (13th Amman Contemporary Dance Festival-ACDF 2022, Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιορδανία). Το έργο επιχορηγήθηκε από το Πρόγραμμα Πολιτισμός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

Εργαστήριο Χορού ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ

SELAS DANCE COMPANY

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορού καθώς και σε άτομα τα οποία ασχολούνται με τον χορό. Μέσα από το συγκεκριμένο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μεθοδολογία δημιουργίας του έργου «Αφηρημένη». Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει βιωματική εξερεύνηση σε σχέση με τη δημιουργικότητα και τα καλλιτεχνικά εργαλεία τα οποία αποτέλεσαν τη μέθοδο δημιουργίας και ανάπτυξης της αρχικής ιδέας έχοντας ως αφόρμηση έναν πίνακα. Το εργαστήριο υλοποιείται με ζωντανή μουσική.
Διάρκεια εργαστηρίου 3 ώρες με ενδιάμεσο διάλειμμα και συζήτηση.

*Οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα για κίνηση και να έχουν μαζί τους κάλτσες.

Συντελεστές

Έρευνα & Χορογραφία: Μαρία Καμπέρη
Δραματουργία: Ειρήνη Ανδρέου
Χορεύτρια: Παναγιώτα Νικολάου
Δημιουργία Σκηνικού: Γιώργος Χατζηχρίστου
Μουσικοί: Δημήτρης Γιασεμίδης, Νατάσα Χατζηανδρέου
Costume Design: Filep Motwary
Παραγωγή: Selas Dance Company

SELAS DANCE COMPANY

Η ομάδα δημιουργήθηκε από την Μαρία Καμπέρη το 2005. Σκοπός της ίδρυσης της ομάδας, είναι η έρευνα και η μετάδοση ιδεών γύρω από τομείς που αφορούν στην κίνηση και στην ενσωμάτωση, την αλληλεπίδραση και τη σχέση με άλλες μορφές τέχνης όπως μουσική, εικαστικά και θέατρο. Έργα της ομάδας υποστηρίχθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες: Πρόγραμμα Πολιτισμός, Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του Υ.Π.Π.Α.Ν, από τον Οργανισμό Νεολαίας καθώς και από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης του Τομέα Σύγχρονου Χορού ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ.

Η ομάδα Σέλας ενεργοποιείται στον τομέα δημιουργίας και υλοποίησης Φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, από το 2017 μέχρι το 2020 διοργάνωσε το θεματικό Φεστιβάλ ΟΜΟΥ το οποίο πραγματοποιείται στο Όμοδος ως side specific event και συμπεριλαμβάνει καλλιτεχνικές δράσεις, παραστάσεις σύγχρονου χορού, ερευνητικά προγράμματα φιλοξενίας και εργαστήρια.

Επίσης, η ομάδα καινοτομεί και δραστηριοποιείται στην έρευνα και παρουσίαση έργων διαδραστικού χαρακτήρα με στόχο την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για την τέχνη του χορού ως δημιουργική κίνηση του νεανικού και παιδικού κοινού. Τα συγκεκριμένα έργα της παιδικής σκηνής της ομάδας έχουν επίσης εγκριθεί από την Επιτροπή Θεάματος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως κατάλληλα για παρουσίαση σε Σχολεία.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται γύρω από τις παραστάσεις στα Μουσεία με συνεργασίες με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, με το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης για την πραγμάτωση δράσεων, παραστάσεων και διαλέξεων.

Έργα της ομάδας:

-Αφηρημένη (2022)
-KOKONES (2021)
-Μες στους εφτά πλανήτες (2021)
-Ανεράδων Ονειρέματα (2020)
-International Music Day Performance ( 2020 διαδικτυακή παράσταση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας)
-Menage a Trois (2012)
-Now You Can See Me… Do You Want to? (2011)
-Rules (2011)
-Psyche (2010)
-You Step On Me (2010)
-Only Takes 45’’ (2009)
-Poly Magoo (2006)
-Baby Blues (2005)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
-ΟΜΟΥ 1 (2017)
-ΟΜΟΥ 2 (2018)
-ΟΜΟΥ 3 (2019) «Πρέπει σου»
-ΟΜΟΥ 4 (2020) «Το σώμα του χωριού»

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

-Διαδραστικό Παιδικό Χοροθέατρο «Το Σκάω» (2012-2013) – Εγκεκριμένο από την Επιτροπή Θεάματος
-Διαδραστικό Παιδικό Χοροθέατρο «Μαγική Αυλή» (2013-2014) – Εγκεκριμένο από την Επιτροπή Θεάματος
-Διαθεματικό Εργαστήρι Δημιουργικής Κίνησης «Βαλίτσα» (2015 -….) – Εγκεκριμένο από την Επιτροπή Θεάματος

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στέγη Χορού Λευκωσίας, Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, Σύνδεσμος Γυναικών Κυθρέας, CCRSM, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, No Body Dance Festival, Dance Gate Lefkosia. Contemporary Dance Festival Amman, Jordan National Gallery of Fine Arts, Cyprus Embassy of Jordan.

Creative Director, Choreographer: Maria Kamberis