Το Κρατικό Ωδείο παρουσιάζει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ένα αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ζαν Σιμπέλιους με τους διακεκριμένους μουσικούς, Δημήτρη Πάτρα, βιολοντσέλο και Ρέμα Ραγιάς, πιάνο.

O Σιμπέλιους αναφέρεται συχνά ως ”ο εθνικός συνθέτης της Φινλανδίας”, αλλά η σημασία και η αισθητική αντίληψη της μουσικής του δημιουργίας ξεπερνά τα εθνικά ή στενά παιδαγωγικά όρια και αποτελεί παγκόσμια μουσική κληρονομιά. Παρά το βαθύ του ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική και τη λαϊκή ποίηση των Φινλανδών, όπως το Έπος Κάλεβαλα, ο Σιμπέλιους αποσκοπούσε από την αρχή της καριέρας του σε διεθνή αναγνώριση. Το προσωπικό ύφος της μουσικής του αναπτύσσεται από τον ύστερο ρομαντισμό ως την αβάν-γκαρντ της δεκαετίας του 1920 με αναφορές στον ιμπρεσιονισμό και το νεοκλασικισμό. Η μουσική του δύσκολα χαρακτηρίζεται, αλλά είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.   

Παράλληλα με την σύνθεση των συμφωνικών του έργων, ο Σιμπέλιους έγραφε σε όλη τη διάρκεια του δημιουργικού του βίου ”μινιατούρες” για πιάνο. Επίσης, ο Ζαν Σιμπέλιους αγάπησε το βιολοντσέλο, διότι ο αδελφός του Christian ήταν ερασιτέχνης τσελίστας και στα νεανικά τους χρόνια έπαιζαν μαζί μουσική δωματίου.  Εκτός από έργα του γνωστού Φινλανδού συνθέτη, στη συναυλία θα παρουσιαστεί το έργο του Ιωσήφ Παπαδάτου: Öinenratsastus – Auringonnousu • Νυχτερινή Διαδρομή – Χάραμα, έργο 104.