Ο Δήμος Χαλανδρίου, στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι, διοργανώνει στη μνήμη του Δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη, συναυλία στο Θέατρο της Ρεματιάς, την Δευτέρα 6 Ιουλίου. – Η συναυλία αναβάλλεται

Στη συναυλία συμμετέχουν, από καρδιάς, οι φίλοι του Κωστή Παπαγιώργη, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος Ξυδάκης, Ορφέας Περίδης και Φοίβος Δεληβοριάς.

Λίγα λόγια για τον Κωστή Παπαγιώργη (1947 – 2014)

Γιός δημοδιδασκάλου ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώριο Υπάτης. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Παραλία Κύμης, όπου και υπηρετούσε δάσκαλος ο πατέρας του. Από  το 1959 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε  στο Χαλάνδρι. Αποφοίτησε από το  Γυμνάσιο Χαλανδρίου και εν συνεχεία φοίτησε  στη ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Θεσσαλονίκης. Από το 1968 ως το 1975 έζησε  στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του  Βανσέν με καθηγητές, τους Ντελέζ, Λιοτάρ, Σατελέ.

Μετά το 1975 επιστρέφει οριστικά στην Αθήνα και επιδίδεται στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων (ΣΑΡΤΡ, ΣΙΟΡΑΝ, ΝΤΕΡΙΝΤΑ, ΡΙΚΕΡ, ΚΙΡΚΕΡΓΚΩΡ, ΦΟΥΚΩ, ΛΕΒΙΝΑΣ μεταξύ άλλων), αλλά και τη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων και βιβλίων. Εξέδωσε  το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα».

Τον απασχόλησε εμμονικά ο πάσχων άνθρωπος  (ΠΕΡΙ ΜΕΘΗΣ, ΣΙΑΜΑΙΑ & ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ, ΙΜΕΡΟΣ & ΚΛΙΝΟΠΑΛΗ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΛΕΠΟΥ, ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ, ΛΑΔΙΑ ΞΥΔΙΑ, ΖΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΘΝΕΩΤΕΣ, ΟΜΗΡΙΚΗ ΜΑΧΗ κ.α.)

Το 1987 στις εκδόσεις ΡΟΕΣ  εξέδωσε το  «ΠΕΡΙ ΜΕΘΗΣ», καθώς επίσης εκεί  διηύθυνε τη φιλοσοφική σειρά ΔΟΚΙΜΙΑ.

Από το 1990 και εντεύθεν, όλα του τα βιβλία εκδόθηκαν και εκδίδονται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη στις οποίες  ήταν διευθυντής των σειρών «Ελάσσονα Φιλοσοφικά», «Μείζονα Φιλοσοφικά» και «Μέγιστα Φιλοσοφικά».


Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Πλανόδιον, Αθηνόραμα, Δέντρο, Ο Κόσμος του Βιβλίου κ.α., τις εφημερίδες Lifo, Επενδυτής, Κόσμος του Επενδυτή  και παλαιότερα Απογευματινή, καθώς και με τα portal στο διαδίκτυο, matrix24.gr και Protagon.

Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρίας- Χρονικού για το βιβλίο του Κανέλλος Δεληγιάννης, το οποίο αποτελεί μέρος της ιστορικής τριλογίας για το ΄21 (ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ -ΚΑΠΑΚΙΑ – ΕΜΜΑΝΟΥΛ ΞΑΝΘΟΣ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ).


Ζούσε με την γυναίκα του, Ράνια Σταθοπούλου. Έφυγε από κοντά μας στις 21 Μαρτίου  2014.