Ο φετινός κύκλος Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εγκαινιάζεται με μια συναυλία-φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο (1909-1990), τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν ήδη 100 χρόνια.

Η συναυλία 2009, Έτος Γιάννη Ρίτσου εντάσσεται στην ενότητα εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο Ποίηση και Μουσική και θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει, στο πρώτο μέρος τα έργα Αργή κίνηση (Slow Motion) για ορχήστρα εγχόρδων και την εισαγωγή και αποσπάσματα από τη δεύτερη σκηνή της όπερας Η επιστροφή της Ελένης σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, του Θάνου Μικρούτσικου καθώς και το Πρωϊνό Αστρο, νανούρισμα του Αλκη Μπαλτά από το ομώνυμο έργο του μεγάλου μας ποιητή (σε πρώτη εκτέλεση).

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η Συμφωνία αρ. 14 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ερμηνεύουν η διακεκριμένη σοπράνο Μάτα Κατσούλη και ο διεθνούς φήμης Έλληνας βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς.