Για έβδομη συνεχή χρονιά το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας διοργανώνει συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, και αυτή τη φορά την αφιερώνει στον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο.

Όπως κάθε χρόνο εδώ και πολλά πολλά χρόνια, η συναυλία πραγματοποιείται την ημέρα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου 2009, στο πανέμορφο υπαίθριο θέατρο που φέρει το όνομα Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Η φετινή εκδήλωση είναι στην ιστορική συνεργασία του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου με τον Μίκη Θεοδωράκη. Τραγούδια αγαπημένα, γνώριμοι ήχοι και οικεία ακούσματα του παρελθόντος θα μας ταξιδέψουν στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις μουσικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Άλλωστε, οι δημιουργίες του Ρίτσου συνάντησαν το ευρύ κοινό όταν μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η φιλία που τους ένωνε, μέσα από τιη μακρόχρονη συνεργασία τους, έγινε σχέση ζωής, καθοριστική για τη μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία. Καρπός της δημιουργικής αυτής συνεύρεσης είναι μία πληθώρα τραγουδιών που έχουν χαράξει ανεξίτηλα τις σελίδες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας, διαμορφώνοντας την πολιτιστική ταυτότητα για εκατομμύρια Έλληνες εντός και εκτός συνόρων.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης, θα αποδώσει τις τρεις κορυφαίες δημιουργίες αυτής της συνεργασίας, τον «Επιτάφιο» (Αθήνα 1960), τη «Ρωμιοσύνη» (Αθήνα 1966) και τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» (Παρίσι 1973). H Νένα Βενετσάνου, o Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Αλέξανδρος Χατζής θα είναι οι ερμηνευτές της μουσικής αυτής βραδιάς. Θα ακουστούν γνωστά τραγούδια μεταξύ των οποίων Είσουν καλός,  Νάχα τ’ αθάνατο νερό από τον «Επιτάφιο», Όταν σφίγγουν το χέρι, Θα σημάνουν οι καμπάνες από τη «Ρωμιοσύνη», και από τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» το Μνημόσυνο, το Κυκλάμινο, Εδώ το φως, καθώς και πολλά άλλα, χαρίζοντάς μας στιγμές νοσταλγίας, ευφορίας και ψυχικής ανάτασης.