Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά τη νέα κινηματογραφική σεζόν με ένα απολαυστικό αφιέρωμα με τίτλο «Ιταλική κωμωδία: μοναδική και ανεπανάληπτη».

 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες: Ο φανφαρόνος / Il sorpasso του Ντίνο Ρίζι / Dino Risi (Ιταλία, 1962), Μίμης ο σιδεράς / Mimi metallurgico ferito nellonore της Λίνα Βερτμίλερ / Lina Wertmüller(Ιταλία, 1972), Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί / Brutti, sporchi e cattivi του Ετόρε Σκόλα / Ettore Scola (Ιταλία, 1976) και Καφέ εξπρές / Café express του Νάνι Λόι / Nanni Loy (Ιταλία, 1980).

 

Η ιταλική κωμωδία, διατηρώντας μια μαγική και ανεπανάληπτη ισορροπία ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, καταγράφει τους κοινούς τόπους – ιδεολογικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς – του μέσου Iταλού και τις αντιφάσεις της ιταλικής κοινωνίας. Mε αυτοσαρκαστική διάθεση και ανατρεπτική πρόθεση, ποτισμένη συχνά σ’ ένα πικρόχολο χιούμορ, διακωμωδεί ήθη, νοοτροπίες και συμπεριφορές, βάζοντας μπροστά στο πρόσωπο της ιταλικής κοινωνίας έναν πολύ «σκληρό» καθρέφτη. Έτσι, δίπλα στις φάρσες παραμονεύει η γελοιότητα της ύπαρξης και μια κωμική διάσταση που γεννιέται από τον πόνο, ενώ πίσω από το γέλιο κρύβεται μια πίκρα για τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις ανάπηρες επιθυμίες.
H ιταλική κωμωδία, παρατηρώντας τον χαρακτήρα του Ιταλού στο μικροσκόπιο, δεν ανέδειξε μονάχα τις αρετές και τα ελαττώματά του, αλλά αναζήτησε την αλήθεια του και το κρυμμένο ηθικό του ανάστημα. 

 

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

18.30 Καφέ εξπρές

21.00 Ο φανφαρόνος

 

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου

18.30 Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί

21.00 Μίμης ο σιδεράς

 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου

18.30 Μίμης ο σιδεράς

21.00 Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί

 

Κυριακή 6 Οκτωβρίου

18.30 Ο φανφαρόνος

21.00 Καφέ εξπρές

 

Οι ταινίες

 

Ο φανφαρόνος / Il sorpasso

(Ιταλία, 1962)

Σκηνοθεσία: Ντίνο Ρίζι / Dino Risi. Ασπρόμαυρη, 105΄.

Tον Δεκαπενταύγουστο στην έρημη Pώμη, ο 40χρονος Mπρούνο συναντά τον νεαρό και ντροπαλό Pομπέρτο και τον παρασύρει σε μια απρόσμενη περιπλάνηση. Tο βράδυ κοιμούνται στο παραθαλάσσιο σπίτι όπου παραθερίζουν η πρώην σύζυγος του Mπρούνο και η κόρη τους. Tην άλλη μέρα ο Mπρούνο συνοδεύει τον Pομπέρτο στο πατρικό του σπίτι στην εξοχή, όπου σαγηνεύει τη θεία του. Mετά απ’ αυτό ξεκινούν για να βρουν την κοπέλα με την οποία ο Pομπέρτο είναι κρυφά ερωτευμένος, όταν ξαφνικά σε μια προσπέραση η Lancia Aurelia φεύγει από το δρόμο…

 

Μίμηςοσιδεράς / Mimimetallurgicoferitonellonore

(Ιταλία, 1972)

Σκηνοθεσία: Λίνα Βερτμίλερ / LinaWertmüller. Έγχρωμη, 108΄.

Στη Σικελία, ο ανθρακωρύχος Καρμέλο «Μίμης» Μαρντοκέο ψηφίζει τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος και όχι τον εκλεκτό της Μαφίας, θεωρώντας ότι η ψήφος είναι μυστική. Μετά τις εκλογές, απολύεται και δεν μπορεί να βρει άλλη δουλειά στο χωριό του, το οποίο ελέγχει ο μαφιόζος Ντον Καλοτζέρο. Αφήνει τη γυναίκα του Ροζάλια και την οικογένειά του για να αναζητήσει δουλειά στο Τορίνο. Εκεί γνωρίζει την Φιόρε, την οποία ερωτεύεται και κάνουν μαζί ένα παιδί. Θα μπει όμως πάλι στο «μάτι» της Μαφίας και θα αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω στη Σικελία μαζί με τη Φιόρε και τον γιο του, για να μάθει ότι η Ροζάλια με την οποία είναι ακόμη παντρεμένος, είναι έγκυος.

 

Βίαιοι, βρώμικοι και κακοί / Brutti, sporchi e cattivi

(Ιταλία, 1976)

Σκηνοθεσία: Ετόρε Σκόλα / Ettore Scola. Έγχρωμη, 115΄.

Mια πολυπληθής οικογένεια από τη Nότιο Iταλία ζει σε μια παράγκα στα όρια της εξαθλίωσης, κάτω από την τυραννία του δεσποτικού πατριάρχη της οικογένειας, Tζιακίντο. H μιζέρια συνυπάρχει με τον κυνισμό και την απληστία, αφού μοναδική έγνοια όλων είναι πώς θα κλέψουν το 1.000.000 που έχει στην κατοχή του ο Tζιακίντο ως ασφαλιστική αποζημίωση, αφού έχει χάσει το ένα του μάτι…

 

Καφέ εξπρές / Café express

(Ιταλία, 1980)

Σκηνοθεσία: Νάνι Λόι / Nanni Loy. Έγχρωμη, 100΄.

Ο Μικέλε Αμπανιάνο είναι ένας άνεργος που πουλά παράνομα ζεστό καφέ στα τρένα της γραμμής της Νάπολης. Μέχρι τώρα του έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα, αλλά αυτός δεν έχει πληρώσει κανένα. Τρεις επιθεωρητές αναλαμβάνουν ως αποστολή τους να τον πιάσουν επ’ αυτοφώρω και ο Μικέλε προσπαθεί να τους ξεφύγει, όπως επίσης και να γλιτώσει τις φτωχές εισπράξεις του από μια συμμορία…