Το αφιέρωμα στον συνθέτη Erik Satie περιλαμβάνει τα γνωστότερα έργα του: Gymnopedies, Gnossiennes, το μπαλέτο Parade για τέσσερα χέρια και μια συμμετοχή έκπληξη. Στο πιάνο θα βρίσκεται ο Νίκος Λαάρης.

Νίκος Λαάρης

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, το Royal College of Music (Μεταπτυχιακό) και το Manhattan School of Music (Διδακτορικό), όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής, ενώ έχει διδάξει και στα Πανεπιστήμια Columbia και Μακεδονίας. Έχει λάβει τη χορηγία Ballantine’s Gold Seal και υποτροφίες πανεπιστημιακές (RCM, MSM), καθώς και των Ιδρυμάτων Αλέξανδρου Ωνάση, Ι. Φ. Κωστοπούλου και Λίλιαν Βουδούρη. Έχει εμφανισθεί στην Ευρώπη (South Bank Centre – Λονδίνο, Gärtnerplatztheater – Μόναχο) και στις ΗΠΑ (Carnegie Hall και Onassis Cultural Center – Νέα Υόρκη) και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τις Κρατικές Ορχήστρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για το ντεμπούτο του στο Λονδίνο χαρακτηρίστηκε από τον Stephen Pettit των Times ως “ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο”, και για την σύμπραξή του με το Ballet Theater του Μονάχου στις Παραλλαγές Goldberg του Philip Taylor το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε “το αστέρι της βραδιάς”.

Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2012 και παρουσιάζει έργα κάθε εποχής: μπαρόκ (Rameau: Les Indes Galantes), κλασικής (Haydn: Τα Επτά Τελευταία Λόγια του Λυτρωτή μας στο Σταυρό με τον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη – βραβείο Pulitzer), ρομαντικής (αφιέρωμα Wagner) και μοντέρνας (Leonard Bernstein: An Anniversary, John Cage: the keyboards, αφιερώματα στο πιανιστικό έργο και τη θρησκευτική μουσική του Sir John Tavener και τη μουσική δωματίου του Γιώργου Τσοντάκη), με πληθώρα πρώτων πανελλήνιων και πανευρωπαϊκών εκτελέσων. Επιπλέον, έχει σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας στο Conservatorium van Amsterdam (Bachelor). Συνεργάζεται με την ορχήστρα Καμεράτα, έχοντας διευθύνει την όπερα Στη Σωφρονιστική Αποικία του Philip Glass (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), τα μιούζικαλ West Side Story του Leonard Bernstein, Kiss me Kate του Cole Porter και την οπερέτα Ο Βαπτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), καθώς και την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε μουσική Νίκου Κηπουργού (Εθνικό Θέατρο). Ο Νίκος Λαάρης δίνει διαλέξεις για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και είναι συντάκτης των προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρόγραμμα

Ogives [4]
(1886)

Sarabandes [3]
(1887)

Gymnopédies [3]
(1888)

Gnossiennes [6]
(1889–97)