Το έργο του Μπέργκμαν, γεμάτο ιδέες και βαθιές αλήθειες για την ανθρώπινη ύπαρξη, θέτει ουσιώδη φιλοσοφικά ζητήματα. Το αφιέρωμα εξερευνά αυτά ακριβώς αυτά, μέσα από τρεις αριστουργηματικές ταινίες του δημιουργού – Περσόνα (1966), Ντροπή (1968) και Το αυγό του φιδιού (1977).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Κυριακή 25/3

18:30 Το αυγό του φιδιού
21:00 Περσόνα

Δευτέρα 26/3

18:30 Ντροπή
21:00 Το αυγό του φιδιού

Τρίτη 27/3

18:30 Περσόνα
21:00 Ντροπή

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Περσόνα / Persona

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ingmar Bergman. Με τους: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook. Ασπρόμαυρη, 85′

Ένα φιλοσοφικό δοκίμιο πάνω στο δισυπόστατο, την αναζήτηση της ταυτότητας αλλά και την αντίθεση ανάμεσα στη σιωπή και τις λέξεις, τη θεραπεία και την ψυχοπάθεια, με ηρωίδες δυο γυναίκες, έξοχα ερμηνευμένες από τις Λιβ Ούλμαν και Μπίμπι Άντερσον. Ταινία πάνω στα όρια της Τέχνης και του ίδιου του σινεμά, όταν αυτό υποκαθιστά τη ζωή.

Ντροπή  / Shame / Skammen

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ingmar Bergman. Με τους: Liv Ullmann, Max von Sydow, Sigge Fürst. Ασπρόμαυρη, 103΄

Κατά τη διάρκεια ενός ανώνυμου και απροσδιόριστου πολέμου, ένα ζευγάρι μουσικών καταφεύγουν σε ένα μικρό νησί. Και οι δύο πιστεύουν ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν στη σύγκρουση που μαίνεται στον έξω κόσμο. Αυτή όμως η αποχή τους από τα δρώμενα του καιρού τους δεν μπορεί να τους αφήσει ανεπηρέαστους.

Το αυγό του φιδιού / The Serpent’s Egg

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ingmar Bergman. Με τους: Liv Ullmann, David Carradine, Gert Fröbe. Έγχρωμη 120΄

Μια εβδομάδα από τη ζωή του Άμπελ Ρόζεμπεργκ, ενός άνεργου αμερικανού ακροβάτη του τσίρκου, που ζει στο τσακισμένο από τη φτώχεια Βερολίνο του Μεσοπολέμου.