Τα Big Days, τα ολοήμερα αφιερώματα σε μεγάλους συγγραφείς, που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά, έχοντας πλέον καθιερωθεί από το κοινό ως πολιτιστικός θεσμός.

Η «Αυλή των Θαυμάτων», το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάζεται φέτος από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) κερδίζοντας για άλλη μια φορά, 60 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του, την αγάπη χιλιάδων θεατών.

Με το πρώτο  Big Day, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει για το έργο  αλλά και την προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη μέσα από βιωματικά εργαστήρια, workshops, ενδιαφέρουσες δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και δραματοποίησης, διαλέξεις και συζητήσεις καθώς και θεατρικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά. 

Τη διοργάνωση του αφιερώματος στον Ιάκωβο Καμπανέλλη επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Εύα Κουμανδράκη, Κωνσταντίνα Ματζίρη και Μαρία Τσιμά.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος «BIG DAY» είναι οι εξής  πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης:  η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, το Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του 1ου BigDay για φέτος που είναι αφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη:

Ψυχόδραμα: «Η αυλή των ανθρωπίνων σχέσεων» (Για ενήλικες)

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 3 ώρες
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ψυχοδράματος οι άνθρωποι μένουν ζωντανοί μόνο όταν δημιουργούν και διατηρούν ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους. Όταν αυτές χαρακτηρίζονται από ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αυθεντικότητα, συντροφικότητα και τη δυνατότητα για μοίρασμα τροφοδοτούν το άτομο και αποτελούν σημαντικό στήριγμα μέσα στην αντιξοότητα των καιρών.

Σε αυτό το εργαστήρι οι συμμετέχοντες/ουσες με εργαλείο το ψυχόδραμα θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να συνδεθούν με τα σημαντικά και δημιουργικά στοιχεία που συνθέτουν το μωσαϊκό των ανθρώπινων σχέσεων.

Φωτεινή Παπαχαραλάμπους (Ψυχολόγος)

Θεατρικό εργαστήρι: «Η χρήση της ενοχής στον Αόρατο Θίασο του Καμπανέλλη» (Για εκπαιδευτικούς)

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 2 ώρες
Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε αυτό το έργο μας βοηθάει να καταλάβουμε τις συνέπειες που έχει η ακύρωση της παιδικότητάς μας. Η αλλοτρίωση των ανθρώπινων συναισθημάτων οδηγεί ένα αντρόγυνο να ζει με φαντάσματα. Με ενοχές. Το εργαστήρι θα βασιστεί πάνω σε μια ομαδική δημιουργία σύγχρονων χαρακτήρων που απαρνήθηκαν και δεν ολοκλήρωσαν τις πραγματικές τους ανάγκες. Μέσα από τον αυτοσχεδιασμό θα στήσουμε τον δικό μας “αόρατο θίασο”.

Δημήτρης Σπορίδης (Επιμορφωτής θεάτρου, Σκηνοθέτης)

Θεατρικό εργαστήρι: «Μια μέρα στην αυλή» (Για παιδιά 5-9 ετών)

Ώρα έναρξης: 12.30
Διάρκεια: 1 ώρα
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Μια παρέα παιδιών που μένουν στην ίδια γειτονιά αποφασίζουν πως θέλουν να περάσουν μια ολόκληρη μέρα παίζοντας στην αυλή. Την αυλή ενός σπιτιού που δε μοιάζει με τα υπόλοιπα. Αφού καταφέρουν να μπουν μέσα σε αυτή, εκεί τους περιμένει μια έκπληξη. Ένας επισκέπτης και μια παρεξήγηση που κρατάει χρόνια έχει γίνει αφορμή για μεγάλους μπελάδες. Ένα βιωματικό θεατρικό δρώμενο όπου τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν, να δράσουν, να επικοινωνήσουν και να διασκεδάσουν μέσα στο σύνολο της ομάδας

Μαρία Χατζηαγγελίδου (Θεατρολόγος)

Θεατρικό εργαστήρι: «Δρω άρα υπάρχω» (για σπουδαστές δραματικών σχολών και ενήλικες με ή χωρίς θεατρική εμπειρία)

Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια: 3 ώρες
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Με αφορμή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ‘Η Αυλή των Θαυμάτων’ θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με ομαδικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς που στόχο έχουν την δημιουργία σκηνικής δράσης μέσα από τα βασικά δομικά συστατικά της (στόχος-παρόρμηση-ενέργεια).

Κική Στρατάκη (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)

Διάλεξη: «Ο κινηματογραφικός Καμπανέλλης»

Ώρα έναρξης: 13.30
Διάρκεια: 20 λεπτά

Οι χαρακτήρες και η πλοκή στα σενάρια του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Παναγιώτης Ιωσηφέλης (Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο το σενάριο  του Τμήματος Κινηματογράφου – Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ)

Κινηματογραφικό Εργαστήριο: «Η Κινηματογραφική πένα του Ιάκωβου Καμπανέλλη»

Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

Ώρα έναρξης: 14.00
Διάρκεια: 1.30 λεπτά
Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Μέσα από κινηματογραφικές διαδρομές και αφηγήσεις θα ταξιδέψουμε στον κόσμο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός από τους σπουδαιότερους θεατρικούς και κινηματογραφικούς συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Επιμέλεια: Ειρήνη Δελιδάκη, Γιώργος Ραπτόπουλος, Γιώργος Τσιρακίδης

Παρουσίαση: «Ο Επικήδειος»

Ώρα έναρξης: 15.30
Διάρκεια: 15 λεπτά

Παρουσίαση του θεατρικού μονόπρακτου “Ο Επικήδειος” του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός)

Παρουσίαση: «Πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος κι ο πόνος τί μεγάλος»

Ώρα έναρξης: 15.45
Διάρκεια: 30 λεπτά

Η δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου με αφορμή το εμβληματικό κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουντχάουζεν, μας μεταφέρει στη σκοτεινή περίοδο των στρατοπέδων συγκέντρωσης της Γερμανικής κατοχής.

Επιμέλεια: Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός)

Διάλεξη: «Φωτογραφική απεικόνιση της εποχής του Ι.Καμπανέλλη»

Ώρα έναρξης: 16:15
Διάρκεια: 15 λεπτά

Το φωτογραφικό έργο της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη σε σχέση με την «Τριλογία της αυλής» και το Βίβα Ασπασία του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Μαρία Κοκορότσκου (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Φωτογραφίας, Μουσειολόγος, Εκπαιδευτικός Θεάτρου)

Στρογγυλό τραπέζι: «Ιάκωβος Καμπανέλλης: Προσεγγίσεις στον άνθρωπο και το έργο»

Ώρα έναρξης: 16.30
Διάρκεια: 1 ώρα

Ζωή Βερβεροπούλου (Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ)
Καλλιόπη Εξάρχου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
Γλυκερία Καλαϊτζή (Σκηνοθέτις, Λέκτορας στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ)
Νικηφόρος Παπανδρέου (Φιλόλογος, Θεατρολόγος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ)