Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συναυλίες, διαλέξεις, προβολές φιλμ και ανοικτές συζητήσεις. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του αφιερώματος στον Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen τον Μάρτιο του 2019, που σηματοδότησε την εκκίνηση μίας σειράς εκδηλώσεων, αφιερωμένων σε σημαντικούς συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα, το Goethe-InstitutAthen διοργανώνει σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών μία αντίστοιχη σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένη στον Γερμανό συνθέτη BerndAloisZimmermann: συναυλίες, διαλέξεις, προβολές φιλμ, ανοικτές συζητήσεις καθώς και Εργαστήρι Σύνθεσης για νέους συνθέτες, το οποίο υποστηρίζεται από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Συμμετέχει ενεργά και η Bernd-Alois-Zimmermann-Society.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Αθηναίος
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Side by Side»

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου:
20:00, Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Διάλεξη του Αναπληρωτού Προέδρου της Εταιρίας ΒΑΖG, Dr. Ralph Paland:
«Η ζωή, το έργο και η σημασία του συνθέτη BerndAloisZimmermann στο 2ο μισό του 20ού αιώνα», με παρεμβολές και σχόλια της κόρης του συνθέτη Bettina Zimmermann, η οποία μεταξύ άλλων θα διαβάσει και αποσπάσματα από το βιβλίο της «Contutta forza, Bernd Alois Zimmermann – ein persönliches Portrait».

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου
10:00 – 13:00 και 15:00 – 18:00, αίθουσα 35
Εργαστήρι Σύνθεσης με τον Michael Denhoff.

18:30, BlackBox
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Καλόγερος και Διόνυσος – O συνθέτης Βernd Αlois Ζimmermann» (2013, 60΄) της Bettina Ehrhardt. Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους

20:30, Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών με έργα για σόλο όργανα και μουσικής δωματίου του BerndAloisZimmermann, με σύντομη εισαγωγή από τον Νίκο Αθηναίο:

Πέντε τραγούδια για φωνή και πιάνο (1946) | Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) – Δημήτρης Μαρίνος (πιάνο)
Σονάτα για βιόλα (1955) | Αντώνης Μανιάς
Tempus loquendi – Pezzielliticiper Flautogrande, Flautoinsol, Flautobasso solo (1963) | Nαταλία Γεράκη
Μονόλογοι για δύο πιάνα (1960/64) | Κωνσταντίνος Δεστούνης – Βασίλης Αλεβίζος
Τέσσερις σύντομες σπουδές για βιολοντσέλο σόλο (1970) | Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου
10:00 – 13:00 και 15:00 – 18:00, αίθουσα 35
Συνέχιση του Εργαστηρίου Σύνθεσης με τον Michael Denhoff

18:00, BlackBox
Εισαγωγή στην όπερα «Οι στρατιώτες» από τον Dr. Ralph Paland, με παρεμβολές και σχόλια της Bettina Zimmermann.

20:30, Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Συναυλία του Trio uBu

Michael Denhoff: Klaviertrio Nr.3, «Schwarzes Ballet»
Bernd Alois Zimmermann: «Présence» – Ballet blanc en cinq scènes pour violon, violoncell et piano (1961), σκηνική παρουσίαση.

Trio uBu (Γερμανία): Anna Neubert (βιολί) – Esther Saladin (τσέλο) – Christoph Stöber (πιάνο).
Αφηγητής: Δημήτρης Ναλμπάντης | ΔονΚιχώτης (βιολί): Μαρία Ιωάννα Σιμάτου | Μόλλυ Μπλουμ (βιολοντσέλο): Δανάη Παπαδοπούλου | Βασιλιάς Ουμπού (πιάνο): Βασιλική Ροντογιάννη | Κοστούμια/σκηνικά: Λίλα Ζαφειροπούλου, Έλενα Πολυχρονιάδη, Γαρυφαλιά Κοντραφούρη | Χορογραφία: Λίλα Ζαφειροπούλου

Σάββατο 16 Νοεμβρίου
18:00, Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον Bernd Alois Zimmermann, την εποχή του, την επίδρασή του και τη σημασία του, με συμμετοχή των Dr. Ralph Paland, Bettina Zimmermann, Michael Denhoff, Ιωσήφ Παπαδάτου, Μηνά Αλεξιάδη κ.ά. | Συντονισμός: Νίκος Αθηναίος

20:30, Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Τελική συναυλία με έργα των φοιτητών του Εργαστηρίου Σύνθεσης και παρουσίαση δύο έργων ηλεκτρονικής μουσικής μέσω τετρακάναλης ηχητικής εγκατάστασης:

MichaelDenhoff: «Traumgesicht»
Bernd Alois Zimmermann: «Tratto»

Το παρόν αφιέρωμα αποτελεί μέρος του προγράμματος «Side by Side», που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 με το αφιέρωμα στον Olivier Messiaen. Το «Side by side» είναι ένα νέο διαγενεακό πρόγραμμα που στοχεύει να φέρει νέους καλλιτέχνες στο πλευρό καταξιωμένων επαγγελματιών, μια ιδέα του Goethe-Institut και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υποστήριξη του Γαλλο-Γερμανικού Πολιτιστικού Ταμείου.