Στην εκδήλωση θα παρακολουθήσουμε την προβολή της ιστορικής Ιταλικής σειράς του 1965 «Οδύσσεια» του Φράνκο Ρόσι, όπου η Ειρήνη Παπά ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο της Πηνελόπης.

Λίγα λόγια για την Οδύσσεια του Φράνκο Ρόσι

Η Οδύσσεια του Φράνκο Ρόσι, ήταν τηλεοπτική σειρά που μεταδόθηκε στην RAI (ιταλική κρατική τηλεόραση) το 1968 και βασίστηκε στην Οδύσσεια του Ομήρου. Μια συμπαραγωγή Ιταλίας, Γιουγκοσλαβίας, Γερμανίας και Γαλλίας (Radiodiffusion-Télévision Française), σε σκηνοθεσία του Franco Rossi. Το καστ περιελάμβανε τον Bekim Fehmiu ως Οδυσσέα, την Ειρήνη Παπά ως Πηνελόπη, τον Samson Burke ως Κύκλωπα, καθώς και την Barbara Bach ως Ναυσικά.

Η σειρά αποτελείται από 8 επεισόδια στην αρχική έκδοση, με συνολικά 446 λεπτά. Κάθε επεισόδιο προηγήθηκε από μια εισαγωγή στην οποία ο ποιητής Giuseppe Ungaretti διάβαζε μερικούς στίχους του αρχικού ποιήματος του Ομήρου. Η προσαρμογή θεωρείται η πιο πιστή απόδοση του έπους του Ομήρου στην οθόνη. Η κύρια παράλειψη ήταν η απουσία του πέρασμα του στενού της Μεσσήνης στη συνάντηση με τη Σκύλλα και της Χάρυβδης.

Τα ειδικά εφέ σχεδιάστηκαν από τον Mario Bava και τον Carlo Rambaldi. Η σειρά προβλήθηκε στην τηλεόραση στην Ευρώπη μεταξύ 1968 και 1970. Μόνο στην Ιταλία, τα επεισόδια είχαν πάνω από 16 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ολόκληρη η τηλεοπτική σειρά μεταγλωττίστηκε στα αγγλικά, προβλήθηκε αρκετές φορές στο δίκτυο TVO στο Οντάριο του Καναδά και μεταδόθηκε στις ΗΠΑ από την CBS χρόνια αργότερα, το 1978.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος (ΚΕΤΘΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Θέατρο, το ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα – η οποία υποτίτλισε στα Ελληνικά και παραχώρησε και το σχετικό οπτικό υλικό.